Met AI afbeeldingen en foto’s maken in een handomdraai

Athiná Fourtounidis
leestijd
Met AI afbeeldingen en foto’s maken in een handomdraai

Heb je een afbeelding nodig voor je website, blog, social media, poster of flyer? Of vind je het gewoon hartstikke leuk om je fantasieën tot leven te brengen? Probeer dan eens je afbeeldingen of foto’s te maken met AI. Ik leg je uit hoe je dat kunt doen.

Introductie tot AI

Voordat ik je alles vertel over het maken van je eigen afbeeldingen, geef ik je graag een korte introductie tot AI. AI staat voor artificial intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie, en houdt in dat machines mensachtige taken uitvoeren. Zoals het schrijven van teksten, en dus het genereren van visuele beelden. AI-afbeeldingen zijn dan ook afbeeldingen die niet door mensen, maar door een computersysteem zijn gemaakt. Ze zijn “nep”, maar vaak wel van goede kwaliteit.

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

AI-afbeelding genereren

Je kunt AI gebruiken om verschillende soorten afbeeldingen te genereren. Denk daarbij aan semi-realistische foto’s, of bijvoorbeeld illustraties, plaatjes of tekeningen. Zo kun je makkelijk aan een unieke afbeelding komen, zonder zelf foto’s te moeten maken of stockfoto’s te gebruiken. Het scheelt je veel tijd en moeite, en werkt heel simpel met een techniek die Text to image wordt genoemd.

 • Je opent een (gratis) AI-tool om afbeeldingen te generen.
 • Vervolgens omschrijf je met een kort stuk tekst, een prompt, hoe deze afbeelding eruit moet komen te zien.
 • Met verdere prompts kun je de afbeelding meer naar wens krijgen.

Tools om AI-afbeeldingen te maken

 1. DALL-E 3: https://openai.com/dall-e-3
 2. Midjourney: https://www.midjourney.com
 3. Adobe Firefly: https://firefly.adobe.com/inspire/images 
 4. Shutterstock: https://www.shutterstock.com/nl/ai-image-generator 
 5. Canva: https://www.canva.com/ai-image-generator/
 6. Bing (werkt op basis van DALL-E): https://www.bing.com/images/create?FORM=IRPGEN

Mogelijkheden en voorbeelden

Je kunt vrijwel elk beeld laten genereren dat je wilt. Het is hierbij wel belangrijk dat je specifiek bent in je prompt. Hoe specifieker, hoe beter. Bijvoorbeeld: 2 olifanten die picknicken op het strand. Dan krijg je zoiets:

Een AI-afbeelding van 2 olifanten op het strand met een grote maan op de achtergrond

Of een wat meer realistische foto; een peuter met zijn moeder op een schommel. Dan krijg je bijvoorbeeld dit:

Een realistische AI-foto van een kind en moeder samen op een schommel

Je kunt AI zelfs gerechten voor je laten maken. Nou ja, een foto van een gerecht bedoel ik dan. Hier vroeg ik bijvoorbeeld om een burger met kaas, tomaat, vlees, bacon en sla en pittige saus.

AI-afbeelding van een grote hamburger met kaas, tomaat en bacon

Auteursrecht

Je stelt jezelf nu misschien de vraag: mag ik deze plaatjes zomaar gebruiken? Moet ik een bron, zoals de software die ik heb gebruikt, vermelden? Het antwoord is nee, dit hoeft niet. Er  bestaat nog geen auteursrecht op AI-afbeeldingen. En het is zeer de vraag of dat er ooit gaat komen. Een AI-model maakt namelijk een nieuwe afbeelding op basis van enorme hoeveelheden data (lees: afbeeldingen) waarmee hij getraind is. Dus voor nu hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Europese wetgeving

In Europa geldt alleen auteursrecht als hetgeen dat wordt gebruikt door menselijke inspanning tot stand is gekomen. Dit houdt in dat de AI-tools die je gebruikt sowieso geen auteursrecht hebben over de afbeeldingen die worden gemaakt. Maar jij ook niet. De Europese Commissie werkt momenteel wel aan nieuwe wetgeving hiervoor. De verwachting is dat je wel auteursrecht over een AI-afbeelding of AI-foto kunt claimen, mits jouw prompt creativiteit en inspanning heeft gekost.

Website maken met AI

Wist je dat je met onze Website Builder ook een hele website met AI kunt creëren? Probeer het nu uit! Start een gratis proefperiode van 14 dagen.

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Tot slot

Je hebt nu de basiskennis over het maken van een afbeelding met AI. Ik zou zeggen; ga lekker aan de
slag en breng je toffe ideeën tot leven! Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Of heb je zelf nog goede tips over het genereren van AI-afbeeldingen? Laat een reactie voor ons achter.

Product
Actie 9,50 0 , p/m

Website Builder

Je eigen professionele website in slechts 3 stappen. Vandaag nog online.

 • 7 dagen p/w support
 • Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
 • Geschikt voor elk apparaat
 • Coderen is niet nodig
 • Aanpasbaar naar smaak en wens
 • Ruime keuze aan kant-en-klare templates
Delen
Athiná Fourtounidis

Athiná is een boekenwurm met een liefde voor schrijven. Naast haar diverse job als communicatiespecialist bij Hostnet houdt zij van reizen, fitness en mode.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet