De beste AI-tools van 2025: van schrijftools tot SEO-tools voor ondernemers 

Sabine Schults
leestijd
De beste AI-tools van 2025: van schrijftools tot SEO-tools voor ondernemers 

Ben je ondernemer en wil je slimmer en efficiënter werken? Deze lijst met de beste AI-tools van 2025 maakt het makkelijker dan ooit om tijd te besparen en je creativiteit te vergroten. In deze lijst bespreken we welke AI-tools jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker maken. 

Deze (gratis) AI-tools zijn de moeite waard 

AI-tools groeien als paddenstoelen uit de grond. Volgens de database There’s an AI For That staat de teller op het moment van schrijven al op meer dan 28.500. Het enorme aanbod maakt het een uitdaging om de juiste AI-tool te vinden. Daarom helpen we je graag een handje.

De software in deze lijst is stuk voor stuk (deels) gratis te gebruiken. Om alles uit de AI-tools te halen is een betaald abonnement vaak wel vereist. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid aan om een jaar vooruit te betalen. De totale kosten liggen dan iets lager dan de genoemde maandprijzen in dit artikel. 

Onder de tabel vind je een uitgebreide beschrijving van elke tool waarin we ingaan op de voor- en nadelen, de kosten, welke alternatieven er zijn en voor wie de tool geschikt is.


Categorie 

Toepassing 

AI-tool 

Voor wie?
 

Prijs 
Tekst & taal 
Tekstschrijven 
Jasper AI 
Marketeers, bloggers en kleine bedrijven die allerlei teksten nodig hebben 
Vanaf 49 dollar per maand 
Tekst & taal
Spellingscontrole 
LanguageTool 
Zakelijke en persoonlijke gebruikers die foutloze teksten willen schrijven 
Gratis met beperkingen of 19,90 euro per maand 
Tekst & taal
Spraak-naar-tekst 
Wispr Flow 
Tekstschrijvers en contentmakers die last hebben van een writers block 
Gratis met beperkingen of 15 dollar per maand 
Tekst & taal
Vertalen 
DeepL 
Iedereen die zakelijke of juridische teksten wil vertalen 
Gratis met beperkingen of 9 euro per maand 
Visuele content 
Afbeelding genereren 
Ideogram 
Content creators, marketeers en kleine bedrijven die snel een afbeelding (met tekst) nodig hebben 
Gratis met beperkingen of 8 dollar per maand 
Visuele content 
Fotobewerking 
Cleanup.pictures 
Contentmakers, marketeers en webshops die ongewenste elementen uit een afbeelding willen verwijderen 
Gratis met beperkingen of 11 dollar per maand 
Visuele content 
Logo ontwerpen 
Looka 
Start-ups, zzp’ers en hobbyisten die snel een eenvoudig logo nodig hebben 
Gratis gebruik. Downloaden kost eenmalig 20 of 65 dollar 
Online zichtbaarheid 
SEO 
Ahrefs AI 
Marketeers, contentmakers en bedrijven die meer organisch verkeer naar hun website willen 
Gratis met beperkingen of (momenteel) 27 euro per maand (later komt daar zo’n 100 dollar bij) 
Online zichtbaarheid  
Sociale media 
OwlyWriter AI 
Bedrijven of personen voor wie sociale media een belangrijk deel uitmaakt van de workflow 
Vanaf 1.188 euro per jaar 
Online zichtbaarheid 
Website bouwen 
Hostnet Website Builder 
Iedereen die zonder technische kennis een website wil maken 
14 dagen gratis te proberen 
Productiviteit 
Project-management 
Notion AI 
Schrijvers, videomakers, designers, start-ups en studenten die het overzicht willen houden bij projecten 
Gratis met beperkingen of 9,50 euro per maand 
Productiviteit 
Transcripties 
Otter.ai 
Voor teams die snel notities, samenvattingen en een taakverdeling willen na een meeting 
Gratis met beperkingen of 16,99 dollar per maand 

Beste AI-tool voor tekstschrijven 

Jasper AI 

✅ Schrijft teksten die bij je doelgroep passen 

✅ Geschikt voor allerlei teksten, van blogartikelen tot productbeschrijvingen 

✅ Ondersteunt Nederlandse taal 

✅ Ook te gebruiken als chatbot en beeldgenerator 

❌ Nabewerking blijft noodzakelijk 

❌ Ietwat prijzig voor beginnende ondernemers of hobbyisten 

Wat is Jasper AI? 

Jasper AI is een hulpmiddel voor het schrijven van teksten. De AI-tool maakt gebruik van de taalmodellen van onder andere OpenAI, Google en Anthropic om passende teksten te generen op basis van je invoer. De tool kan ook afbeeldingen genereren en dienstdoen als chatbot.  

Voor- en nadelen 

Met Jasper AI genereer je eenvoudig teksten die aansluiten bij je doelgroep. De AI-tool biedt handige sjablonen en workflows om je op weg te helpen. Naast een korte omschrijving over het topic, benoem je de tone of voice en wie je publiek is. Vervolgens genereert de AI-tool een tekst die met wat kleine aanpassingen klaar moet zijn voor publicatie. 

De tool helpt je bij het schrijven van blogs, productbeschrijvingen, socialmediacaptions, advertentieteksten en e-mails. Dat kan in meer dan dertig talen, waaronder het Nederlands. Daarnaast biedt Jasper AI extra functies, zoals een SEO-modus om teksten te optimaliseren voor zoekmachines, een plagiaatchecker en integraties met onder meer Google Docs, Google Sheets, Microsoft Word en Zapier.  

Er zijn ook minpunten aan Jasper AI. Zo is de AI-tool relatief duur, wat het minder interessant maakt voor start-ups en hobbyisten. Ook is het belangrijk om de teksten zelf na te lopen om eventuele fouten te corrigeren en een menselijke toon te behouden. 

Voor wie is deze tool interessant? 

Door zijn veelzijdigheid is Jasper AI geschikt voor marketeers, content creators, bloggers, copywriters en kleine bedrijven die tijd en geld willen besparen bij het schrijven van teksten. Hoewel de prijs van Jasper AI hoger is dan veel andere AI-tools, is het inhuren van een tekstschrijver waarschijnlijk duurder. 

Kosten 

Jasper AI is beschikbaar vanaf 49 dollar per maand. Voor dat bedrag krijg je onder andere toegang tot de chatbot, SEO-modus en de browserextensie. Vanaf 69 dollar per maand komen daar extra’s zoals beeldgeneratie en bewerkingstools bij.  

Alternatieven voor Jasper AI 

Een goedkoper alternatief is ChatGPT. De chatbot van OpenAI is gratis te gebruiken en kan met de juiste instructies teksten genereren voor dezelfde doeleinden. Ook zijn er aangepaste versies van de chatbot, oftewel GPT’s, beschikbaar die zich specifiek richten op tekstschrijven. Jasper AI heeft echter de overhand bij teksten voor marketingdoeleinden. 

Beste AI-tool voor spellingscontrole 

LanguageTool 

✅ Corrigeert je grammatica en spelling 

✅ Helpt je bij het (her)schrijven van teksten 

✅ Ondersteunt Nederlandse taal 

✅ Ook beschikbaar als browserextensie 

❌ Geeft niet altijd even uitgebreide feedback 

❌ Extra functies tegen betaling 

Wat is LanguageTool? 

Met LanguageTool heb je altijd en overal een spellingscontrole en schrijfhulp bij de hand. Deze opensource AI-tool helpt je bij het corrigeren van spellingsfouten en geeft suggesties voor het verbeteren van zinsstructuur, woordkeuze en schrijfstijl. De tool kan ook lange of ingewikkelde zinnen detecteren, spreektaal herkennen en suggesties geven over het afwisselen van woorden die regelmatig terugkeren. 

Voor- en nadelen 

LanguageTool is opensource en werkt in alle tekstvelden op je apparaat, waardoor je niet alleen spellingschecks kunt doen in tekstdocumenten en e-mails, maar ook in WhatsApp, Slack en sociale media. Dat maakt de AI-tool geschikt voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik.  

De AI-tool is beschikbaar als browserextensie voor onder andere Chrome, Firefox en Safari, als app op macOS, iOS en Windows en als extensies voor programma’s als Gmail, Apple Mail, Google Docs, Word en Apple Pages. Je kunt ook teksten controleren of herschrijven in de browserversie door een tekst in het tekstvenster te plakken of te typen. 

LanguageTool ondersteunt meer dan dertig talen en dialecten, waaronder de Nederlandse taal. Dat is lang niet altijd het geval bij de concurrentie. Hoewel de AI-tool naast je spelling ook de tone of voice en stijl van je teksten kan verbeteren, zijn de suggesties niet altijd even uitgebreid. 

Voor wie is deze tool interessant? 

LanguageTool kan voor persoonlijke en zakelijke doeleinden worden ingezet, wat de tool interessant maakt voor een brede groep gebruikers. Wie regelmatig teksten schrijft en ook een spellingcontrole wil gebruiken in andere programma’s dan Microsoft Word en Google Docs, kan veel aan deze AI-tool hebben. Met name als je in meerdere talen schrijft, doordat je bijvoorbeeld met internationale klanten of collega’s werkt.  

Kosten 

Bij de gratis versie geldt een limiet van 10.000 tekens per tekstveld. Bij de betaalde versie wordt dit limiet verhoogd naar 150.000 tekens en krijg je geavanceerdere suggesties om je teksten te verbeteren. Een premiumabonnement kost 19,90 euro per maand of 59,90 euro per jaar. 

Alternatieven voor LanguageTool 

Een van de bekendste en uitgebreidste tools voor spelling en grammatica is Grammarly. De tool kan ook suggesties geven voor de leesbaarheid, beknoptheid en woordkeuze. Bovendien biedt het een handige plagiaatcontrole. Deze AI-tool is vooral goed in de Engelse taal en minder geschikt voor Nederlandstalige tekstschrijvers.  

Beste AI-tool voor een writers block 

Wispr Flow 

✅ Dicteer je gedachten 

✅ Focus op wát je wil zeggen, niet hoe 

✅ Ondersteunt meer dan 100 talen 

❌ Alleen beschikbaar voor Mac 

❌ Gratis versie gelimiteerd tot 2.000 woorden per week 

Wat is Wispr Flow? 

Wispr Flow is een spraak-naar-tekst-app die je door middel van spraakopdrachten helpt om sneller woorden op papier te zetten. De AI-tool werkt in principe met iedere app. Je hoeft alleen de Fn-key ingedrukt te houden terwijl je cursor in een tekstvak staat om te beginnen met praten.  

Voor- en nadelen 

De AI-tool helpt je te focussen op wat je wil zeggen, niet op hoe je het zegt. Je kunt je gedachten laten vloeien zonder het toetsenbord aan te raken. Door niet te lang na te denken, kun je een writers block overkomen. Volgens de makers zet je met je stem bijna vier keer zo snel iets op papier dan wanneer je het typt: 220 in plaats van 45 woorden per minuut.  

De tool is beschikbaar in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Je data wordt niet automatisch gedeeld met het bedrijf achter de AI-tool, maar lokaal opgeslagen op je apparaat, al kun je dit handmatig wijzigen. De tool houdt automatisch een overzicht bij van je transcripten, zodat je ze makkelijk kunt teruglezen en kopiëren. Als de AI-tool een bepaald woord vaak fout heeft, kun je het woord toevoegen aan je persoonlijke woordenboek om herhaling te voorkomen. 

Wispr Flow is op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor Mac, maar de webversie en Windows-versie moeten binnenkort verschijnen. Als je ongelimiteerd gebruik wil maken van de AI-tool, dan is een betaald abonnement vereist. De gratis versie is gelimiteerd tot 2.000 woorden per week. Ook heeft de AI-tool even de tijd nodig om de ingesproken woorden te verwerken. De verwerkingstijd is niet langzaam, maar ook niet snel te noemen.  

Voor wie is deze AI-tool interessant? 

Doordat Wispr Flow helpt bij het overwinnen van een writers block en het schrijfproces versnelt, is het de ideale tool voor schrijvers, contentmakers en studenten. Het kan ook een uitstekend hulpmiddel zijn voor mensen met motorische beperkingen die een alternatief zoeken voor typen.   

Kosten 

Net als veel AI-tools in deze lijst is Wispr Flow gratis te gebruiken, al geldt er dan een limiet van 2.000 woorden per week. De betaalde versie kost 15 dollar per maand en biedt extra functies, zoals een nog te verschijnen mobiele app en de mogelijkheid om je schrijfstijl te leren.  

Alternatieven voor Wispr Flow 

Een gratis alternatief voor Wispr Flow is de dicteerfunctie van Apple zelf, die verwerkt is in het besturingssystemen macOS en iOS. De dicteerfunctie is minder uitgebreid en foutgevoeliger dan Wispr Flow, maar is gratis en kent geen woordlimiet. Een ander alternatief is de app MacWhisper, die gebruikmaakt van de Whisper-technologie van ChatGPT-maker OpenAI.  

Beste AI-tool voor vertalen 

DeepL 

✅ Lange, complexe teksten vertalen 

✅ Uitgebreide functies 

✅ Ondersteunt alle grote talen 

❌ Gratis versie gelimiteerd 

❌ Geen vertalingen via smartphonecamera 

Wat is DeepL? 

Wie langere of ingewikkelde teksten wil vertalen, kijkt al snel verder dan Google Translate. DeepL is dan een voor de hand liggende keuze. De vertaaltool maakt gebruik van AI om woorden, zinnen, documenten of gesproken tekst te vertalen. Daarbij zorgt de tool ervoor dat de context van de brontekst niet verloren gaat. 

Voor- en nadelen 

DeepL staat bekend om zijn nauwkeurigheid als het gaat om het behouden van de juiste toon en nuance, met name bij complexere zinnen en vaktermen. Dat is iets waar Google Translate tekort kan schieten. DeepL heeft vaak de voorkeur als het gaat om het vertalen van zakelijke teksten en juridische documenten.  

De AI-tool is makkelijk in gebruik en heeft handige extra functies. Zo is het mogelijk om synoniemen te selecteren of een uitgebreide definitie van een woord in te zien. Dit zorgt voor betere vertaalresultaten.  

DeepL ondersteunt rond de dertig talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Chinees, Arabisch en Russisch. Hoewel de gebruikelijkste talen beschikbaar zijn, is het aanbod beperkter dan Google Translate.  

Ook zijn vertalingen niet onbeperkt in de gratis versie van DeepL. Die kent een limiet van maximaal 5.000 tekens per vertaling. Voor het vertalen van grote documenten is een abonnement vereist. 

Voor wie is deze AI-tool interessant? 

De AI-tool is vooral geschikt voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld voor het vertalen van juridische of technische teksten of voor het vertalen van teksten waarbij context en nuance belangrijk zijn.  

Kosten 

In de gratis versie van DeepL kun je per keer maximaal 5.000 tekens vertalen. Met een betaald abonnement (bijna 9 euro per maand) vervalt die limiet en kun je ook onder meer Word-documenten uploaden.  

Alternatief voor DeepL 

Voor het vertalen van korte teksten of voor dagelijks gebruik is Google Translate een prima optie. Ook deze vertaaltool maakt gebruik van AI, maar mist soms de context die DeepL wel ‘begrijpt’. Het voordeel van Google Translate is dan weer dat het veel meer talen ondersteunt. Verder kun je ook teksten vertalen via de camera van je smartphone, zoals een menukaart.  

Beste AI-tool voor het genereren van afbeeldingen 

Ideogram 

✅ Genereer eenvoudig afbeeldingen  

✅ Komt met leesbare, correcte teksten 

✅ Eenvoudig in gebruik 

❌ Beperkte creatieve vrijheid 

❌ Veel functies achter betaalmuur 

Wat is Ideogram? 

Ideogram is een text-to-image-generator met de mogelijkheid om tekst in afbeeldingen goed weer te geven. Je voert een prompt in, waarna de AI-tool een afbeelding genereert. In je aanwijzingen geef je de gewenste kleuren, stijl en tekst door, maar ook welk gevoel de afbeelding moet oproepen en of je een strak of decoratief lettertype wil. We schreven eerder al over het belang van een goed lettertype voor je website.  

Voor- en nadelen 

Een sterk punt van Ideogram is dat het in staat is om daadwerkelijk leesbare, correcte teksten te genereren binnen afbeeldingen. Daar hebben veel andere beeldgenerators moeite mee. Ook voeg je eenvoudig teksten toe aan al bestaande afbeeldingen. De AI-tool is daarnaast eenvoudig te gebruiken, ook zonder designervaring. 

Ideogram is een uitkomst als je snel een niet al te ingewikkeld ontwerp nodig hebt. Het is namelijk niet mogelijk om ieder detail tot in de puntjes aan te passen. Door de afhankelijkheid van algoritmes is je creatieve vrijheid beperkt tot de trainingsdata van de AI-tool. Voor gedetailleerde ontwerpen of meer controle over het eindresultaat ben je beter af met designsoftware zoals Adobe Photoshop of Illustrator.  

Voor wie is deze AI-tool interessant? 

Ideogram is met name geschikt voor content creators, marketeers en kleine bedrijven die ontwerpen nodig hebben waarin tekst centraal staat. Met de AI-tool maak je bijvoorbeeld eenvoudig een logo met bedrijfsnaam, een aankondiging van een evenement met een datum en tijdstip, een productafbeelding met prijs of korte beschrijving, een opvallende socialemediapost of een YouTube-banner.  

Kosten 

Ideogram is gratis te gebruiken, maar er zitten ook veel functies achter een betaalmuur. Zo zijn niet alle beeldverhoudingen beschikbaar in de gratis versie en kun je de afbeeldingen niet in de hoogste kwaliteit downloaden. Ook zijn de resultaten publiekelijk zichtbaar en kun je slechts een beperkt aantal afbeeldingen per week genereren. Een betaald abonnement geeft extra opties en is beschikbaar vanaf 8 dollar per maand.  

Alternatieven voor Ideogram 

DALL-E, Midjourney en Stable Diffusion zijn de bekendste alternatieve AI-tools voor het genereren van afbeeldingen. Ze hebben elk hun eigen sterke en minder sterke punten. DALL-E is bijvoorbeeld toegankelijk door zijn integratie met ChatGPT, terwijl Midjourney uitblinkt in het genereren van hyperrealistische afbeeldingen. Stable Diffusion biedt met zijn opensource karakter de meeste flexibiliteit. 

Beste AI-tool voor fotobewerking 

Cleanup.pictures 

✅ Verwijder ongewenste elementen op foto’s 

✅ Geen uitgebreide kennis van bewerkingsprogramma’s nodig 

✅ In een paar klikken klaar 

❌ Minder controle over eindresultaat dan Photoshop 

❌ Beperkte functies, andere tools al snel nodig 

❌ Slechtere resolutie in gratis versie 

Wat is Cleanup.pictures? 

Als je nog niet tevreden bent over je eigen foto’s kan Cleanup.pictures (onderdeel van Clipdrop, wat weer onder Jasper AI valt) je uit de brand helpen. Met deze AI-tool kun je eenvoudig ongewenste elementen op een afbeelding verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan het opschonen van een drukke of rommelige achtergrond, het verwijderen van storende details of het retoucheren van gezichten.  

Voor- en nadelen 

Cleanup.pictures is een snelle oplossing om foto’s er professioneler en aantrekkelijker uit te laten zien. Zonder technische kennis heb je met behulp van AI in een paar klikken je afbeeldingen opgeschoond. Om een ongewenst detail te verwijderen, beweeg je de kwast simpelweg over dat detail. Dit maakt het een handige en gebruiksvriendelijke AI-tool die prijzige fotobewerkingssoftware voor deze toepassing overbodig maakt. 

De AI-tool is minder goed in het verwijderen van elementen in complexe of drukke achtergronden. Ook heb je minder controle over het eindresultaat dan bij het handmatig bewerken in software zoals Adobe Photoshop. Bovendien is Cleanup.pictures specifiek bedoeld voor het opschonen van foto’s. Voor bewerkingen zoals kleurcorrecties, filters en effecten, heb je andere tools nodig. Lang hoef je niet te zoeken: Clipdrop heeft naast Cleanup.pictures nog veel meer AI-tools gericht op fotobewerking. 

Voor wie is deze AI-tool interessant? 

Cleanup.pictures is een handige AI-tool voor contentmakers, marketeers en webshops. Denk aan toepassingen zoals het verbeteren van foto’s voor berichten en advertenties op sociale media, productfoto’s voor webshops of portretfoto’s van je team. 

Kosten 

De resolutie van afbeeldingen is bij de gratis versie gelimiteerd tot 720 pixels. Een hogere kwaliteit is beschikbaar voor iets minder dan 3 euro per maand. Voor 11 dollar per maand kun je ook aan de slag met andere AI-tools van Clipdrop, waaronder Replace Background, Uncrop, Universal Resizer en Generative Fill.  

Alternatieven voor Cleanup.pictures 

Voor krachtigere AI-bewerkingen is de Content-Aware Fill-functie van Adobe Photoshop een goede keuze. De software kan ongewenste objecten verwijderen en lege ruimtes opvullen. Hoewel Adobe nauwkeurigere resultaten geeft, is een Photoshop-abonnement duurder dan Cleanup.pictures. Voor simpele bewerkingen kun je ook denken aan de AI-tools van Canva of Fotor.  

Beste AI-tool voor logo’s 

Looka 

✅Professioneel ogend logo 

✅In een paar klikken klaar 

✅Zonder hoge kosten 

❌Weinig onderscheidend 

❌Beperkte aanpassingsmogelijkheden 

Wat is Looka? 

Heb je geen ontwerpervaring, een klein budget of te weinig tijd om een logo te maken? Met Looka heb je binnen enkele minuten een professioneel logo, waardoor je zowel tijd als geld bespaart. 

Voor- en nadelen 

Om Looka te gebruiken, is weinig kennis nodig: voer de naam in van je bedrijf of website, kies een thema (zoals fitness, fotografie of schrijven), selecteer een aantal logo’s dat je aanspreekt en kies een kleur en symbool. De tool maakt vervolgens enkele logo’s waar je mee aan de slag kunt. 

Is het logo nog niet naar wens? Dan kun je het ontwerp direct in de AI-tool wijzigen. Je verandert met een paar klikken eenvoudig het symbool, de achtergrond, de kleuren en het lettertype. Ook voor promotiemateriaal kun je bij Looka terecht, zoals voor een visitekaartje, e-mailhandtekening of sjabloon voor posts op sociale media.  

Toch heeft de AI-tool ook enkele nadelen. Doordat het logo’s maakt op basis van een relatief beperkt aantal sjablonen en ontwerpelementen kunnen de logo’s minder uniek aanvoelen. Ook zijn de aanpassingsmogelijkheden beperkt.  

Voor wie is deze AI-tool interessant? 

Looka is een uitkomst voor start-ups, zzp’ers en hobbyisten die snel een professioneel uitziend logo nodig hebben, zonder hoge kosten. Als je een onderscheidend logo zoekt, dat herkenbaar is en volledig aansluit bij de uitstraling van je bedrijf, dan zal een grafisch ontwerper voorlopig nog de voorkeur hebben boven AI-tools. 

Kosten 

Je kunt gratis aan de slag met Looka. Betalen is pas nodig als je volledig tevreden bent over het resultaat en het logo in een hoge resolutie wil downloaden (20 dollar). Voor 65 dollar heb je keuze uit meerdere bestandstypen, kleurvarianten en is commercieel gebruik toegestaan. 

Alternatief voor Looka 

Naast Looka kun je ook met de AI-tool van Canva een logo genereren op basis van je invoer. Canva is gratis te gebruiken, maar voor de meeste toepassingen heb je een premium abonnement nodig.  

Beste AI-tool voor SEO 

Ahrefs AI 

✅ Gedetailleerd zoekwoordonderzoek 

✅ Handige backlinkanalyse 

❌ Geen ingebouwde AI-tekstgenerator 

❌ Prijzig voor beginnende ondernemers 

Wat is Ahrefs AI? 

Ahrefs is een tool voor zoekmachineoptimalisatie die AI gebruikt om automatisch relevante keywords te genereren en de zoekintentie achter zoekwoorden te analyseren. Ahrefs biedt ook enkele gratis AI-hulpmiddelen om content te verbeteren, zoals een grammaticachecker en een ideeëngenerator.  

Voor- en nadelen 

Ahrefs biedt uitgebreide AI-functies, zoals zoekwoordsuggesties, zoekintentieanalyses en contentoptimalisaties. Het platform staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en haalt zijn informatie uit een grote database.  

De SEO-tool biedt een hoop gratis AI-tools aan om je teksten naar een hoger niveau te tillen. Deze hulpmiddelen richten zich op schrijven, marketing, sociale media en natuurlijk zoekmachineoptimalisatie.  

Hoewel Ahrefs wel een hoop AI-functies biedt, genereert het geen complete teksten zoals ChatGPT of Jasper AI. Tot slot is Ahrefs een van de minder goedkope tools, waarbij voor de AI-functies na afloop van de bètaperiode nog eens extra moet worden betaald.  

Voor wie is deze AI-tool interessant? 

Ahrefs AI is een handige tool voor iedereen die zijn online zichtbaarheid wil verbeteren, zoals bloggers, contentmakers, webshops en andere bedrijven. Door de relatief hoge kosten is Ahrefs minder geschikt voor beginnende ondernemers of hobbybloggers.  

Kosten 

Ahrefs heeft een startersabonnement vanaf 27 euro per maand met beperkte functies. Wie iets meer functies nodig heeft, betaalt al 119 euro per maand. Om gebruik te maken van de AI-functies is eveneens een upgrade nodig. Die is momenteel gratis, maar kost uiteindelijk 99 dollar per maand. 

Alternatief voor Ahrefs AI 

Wie op zoek is naar een uitgebreid alternatief voor Ahrefs AI, komt al snel uit bij Semrush. De tool biedt soortgelijke functies, maar beschikt over een grotere database met zoekwoorden. Semrush is beschikbaar vanaf 139,95 dollar per maand, met allerlei betaalde AI-uitbreidingen. 

Beste AI-tool voor sociale media 

OwlyWriter AI van Hootsuite  

✅ Socialemediaposts uitbesteden 

✅ Inspiratie voor nieuwe content 

✅ Opnieuw inzetten van oudere succesvolle berichten 

✅ Geïntegreerd in planningstool 

❌ AI kan minder creatief aanvoelen 

❌ Alleen te gebruiken met duur Hootsuite-abonnement 

Wat is OwlyWriter AI? 

Hootsuite is een bekende managementtool voor sociale media. Dankzij de geïntegreerde tool OwlyWriter AI kun je niet alleen posts inplannen voor verschillende socialemediaplatforms, maar ook het schrijven van bijschriften uitbesteden en de planning gevuld houden.  

Voor- en nadelen  

OwlyWriter AI kan bijschriften voor sociale media maken op basis van een prompt, bestaande succesvolle berichten in een nieuw jasje steken en nieuwe ideeën voor posts aandragen. Hierdoor hoef je zelf minder tijd te besteden aan je socialemedia-accounts. 

Omdat OwlyWriter AI onderdeel is van Hootsuite, ben je gelijk op de hoogte van het bereik van je socialemediaposts en heb je inzicht in je contentkalender. De AI-tool (her)schrijft je berichten, maar plaatst ze niet. Daardoor houd je zelf de controle over wat er wel en niet op online verschijnt.  

Door AI gegenereerde content voelt niet altijd even uniek en creatief aan. Ook hebben AI-tools moeite met het overbrengen van emotie. Daardoor kun je het schrijven van socialemediaberichten momenteel beter niet volledig uitbesteden aan een tool zoals OwlyWriter AI. 

Voor wie is OwlyWriter AI interessant? 

OwlyWriter AI is een handige tool voor contentmakers, marketeers en bedrijven die actief zijn op sociale media. Het is een interessante keuze als je tijd wil besparen, nieuwe berichtsuggesties zoekt en geen socialemediamanager wil inschakelen. Door de integratie met Hootsuite is het de OwlyWriter vooral geschikt als je Hootsuite al gebruikt of wil overstappen. 

Kosten 

OwlyWriter AI is alleen beschikbaar met een Hootsuite-abonnement. Voor het beheren van maximaal tien socialemedia-accounts betaal je 1.188 euro per jaar (bijna 100 euro per maand). Voor teams is er een abonnementsvorm voor 2.988 euro per jaar (bijna 250 euro per maand). De tool is dertig dagen op proef te gebruiken. 

Alternatieven voor OwlyWriter AI 

Wie minder tijd wil besteden aan sociale media, kan naast het prijzige OwlyWriter AI denken aan AI-tools zoals Jasper AI en ChatGPT. Die toepassingen zijn niet specifiek ontwikkeld voor sociale media, maar kunnen wel hetzelfde doel dienen.  

Beste AI-tool voor website bouwen 

Hostnet Website Builder 

Een website maken zonder technische kennis? Met Website Builder van Hostnet creëer je snel en eenvoudig een professionele website. Met behulp van AI genereert Website Builder een eerste versie van je website. Je past de website eenvoudig aan door de elementen naar de juiste plek op de pagina te slepen. Start vandaag nog je eigen website. 

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Beste AI-tool voor productiviteit 

Notion 

✅ Verzamel al je notities, taken en documenten op één plek 

✅ Laat AI teksten schrijven, samenvatten en vertalen 

✅ Zowel handig voor persoonlijk als zakelijk gebruik 

❌ Groot aantal functies kan overweldigend zijn 

❌ AI-functies alleen te gebruiken met abonnement 

Wat is Notion? 

Notion is een productiviteitstool waarin je notities, to-do-lijsten en documenten kunt maken en beheren. Met behulp van AI kun je bovendien een hoop taken automatiseren en versnellen. 

Ook deze AI-tools helpen je bij het schrijven van teksten

Voor- en nadelen 

Wie het soms lastig vindt om overzicht te houden, kan dankzij Notion alle belangrijke projectonderdelen organiseren op één plek. Dankzij de premiumfunctie Notion AI kun je bovendien een hoop taken uit handen geven. Zo kan de AI-tool teksten voor je schrijven, samenvatten, vertalen en verbeteren, maar ook taken automatiseren en brainstormen over nieuwe invalshoeken voor je projecten. Ook kun je de AI-assistent vragen stellen over je notities. 

Notion is niet alleen handig als je in een team aan een of meerdere project(en) werkt. Je maakt namelijk ook eenvoudig to-do-lijsten aan voor persoonlijk gebruik en houdt eenvoudig notities en gedachtespinsels bij over nieuwe blogonderwerpen en andere creatieve ideeën. Ook pas je het ontwerp eenvoudig aan naar je voorkeuren, waardoor de digitale omgeving altijd aansluit op je workflow.  

Tegelijkertijd kan Notion door de vele functies al snel overweldigend aanvoelen. De vrijheid die de tool biedt, is dan ook niet voor iedereen een voordeel. Er zijn wel uitgebreide documentatie en sjablonen beschikbaar om je op weg te helpen. Een ander struikelblok is dat de AI-functies alleen binnen het betaald abonnement beschikbaar zijn. Je kunt dus pas  alles uit de tool halen als je de portemonnee trekt. 

Voor wie is deze AI-tool interessant? 

Notion wordt veel gebruikt door schrijvers, videomakers, designers, start-ups en studenten. Of je nu alleen werkt of in een team, de AI-tool helpt bij het structureren van projecten en het genereren van nieuwe ideeën.  

Kosten

De basisfuncties van Notion zijn gratis te gebruiken, maar voor de AI-functies is een betaald abonnement nodig. Hiervoor betaal je minstens 9,50 euro per maand. Dankzij de AI-tool houd je meer tijd over voor het uitvoeren van je werkzaamheden en krijg je hulp bij het bedenken van nieuwe ideeën om je bedrijf of website naar een hoger niveau te tillen.  

Alternatief voor Notion AI 

Een alternatieve AI-tool die zich richt op projectmanagement is ClickUp Brain. Voor de AI-functies van deze tool is ook een betaald abonnement nodig. ClickUp is meer gericht op taakbeheer, terwijl Notion de focus legt op (gedeelde) notities en schrijven. 

Beste AI-tool voor transcripties 

Otter.ai 

✅ Realtime transcripties van meetings 

✅ Integraties met populaire vergadersoftware 

✅ Herkent stemmen van sprekers 

✅ Geschikt voor uitschrijven van interviews 

❌ Heeft moeite met zware accenten 

❌ Minder geschikt voor gevoelige gespreksinhoud 

❌ Gratis versie kent opnamelimiet van 30 minuten 

Wat is Otter.ai? 

Wat was er ook alweer besproken tijdens de vergadering van vorige week? Met Otter.ai hoef je niet lang meer na te denken over een antwoord op die vraag. Deze handige AI-tool zorgt ervoor dat je nooit meer details van een meeting vergeet. Otter.ai maakt namelijk een realtime transcriptie van het gesprek, zodat je op een later moment makkelijk essentiële informatie uit het gesprek terugvindt.  

Voor- en nadelen 

Otter.ai biedt integraties met vergadersoftware zoals Zoom, Microsoft Teams en Google Meet. De AI-tool herkent wie er aan het woord is, waardoor je makkelijk terugvindt wie wat heeft gezegd. Na een meeting genereert Otter.ai een overzicht van de belangrijkste punten en taken. Ook kun je zelf bepaalde onderdelen van het gesprek markeren of highlighten. 

Transcripties kun je eenvoudig delen met je teamleden, zodat ook afwezigen op de hoogte blijven van de vergaderpunten. Naast live transcripties kan Otter.ai audiobestanden transcriberen. Dat maakt de tool ook geschikt voor het uitschrijven van interviews of colleges.  

De software ondersteunt verschillende talen en accenten, al kan de kwaliteit van de transcriptie afnemen bij zware accenten of gesprekken in een rumoerige omgeving. Verder is het verstandig om geen vertrouwelijke gesprekken te voeren als je de AI-tool gebruikt. Otter.ai werkt namelijk via de cloud, wat altijd privacyrisico’s met zich meebrengt.  

Voor wie is deze AI-tool interessant? 

Otter.ai is een handige tool voor teams binnen bedrijven die notities, samenvattingen en takenlijsten van hun meeting nodig hebben. De mogelijkheid om audiobestanden te transcriberen maakt Otter.ai ook interessant voor journalisten en studenten. Daarnaast kunnen podcastmakers en andere creators die met audio werken de AI-tool gebruiken voor het maken van ondertitels of een geschreven samenvatting. 

Kosten 

Met de functies in de gratis versie kom je al een eind, maar er is een opnamelimiet van 30 minuten. Ook zijn functies als sprekerherkenning en taakverdeling achter een betaalmuur geplaatst. Voor een betaald abonnement met een opnamelimiet van 1,5 uur betaal je omgerekend 16,35 euro per gebruiker.  

Alternatieven voor Otter.ai 

Voorbeelden van andere AI-tools voor transcripties zijn Descript en Alice. Bij Descript ligt de focus wat meer op audio- en videobewerking dan op transcriberen. Alice legt de nadruk op privacy en is met name interessant voor wie vertrouwelijke interviews of gevoelige gesprekken wil transcriberen. 

Zo ga je verstandig om met AI: 3 belangrijke tips 

  • Bescherm je privacy: Deel geen gevoelige informatie met AI-tools, zoals persoonsgegevens, financiële gegevens en wachtwoorden. Zo voorkom je dat deze informatie wordt opgeslagen en misbruikt kan worden. AI-tools kunnen gegevens opslaan om het AI-model te verbeteren, gegevens te analyseren of een gepersonaliseerde gebruikerservaring te bieden. 
  • Ga kritisch om met informatie: AI-tools kunnen onjuiste of verouderde informatie geven. Controleer belangrijke informatie daarom altijd via betrouwbare bronnen. Neem nooit letterlijk door AI gegenereerde teksten over, om plagiaat te voorkomen. Taalmodellen zijn getraind op datasets die auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten. Daardoor kan door AI gegenereerde content overeenkomen met bestaand werk. 
  • Beveilig je gegevens: Gebruik alleen betrouwbare AI-tools. Software van onbekende bronnen kan malware bevatten. Installeer updates zodra ze verschijnen. Zo ben je altijd voorzien van de laatste beveiligingspatches. Gebruik daarnaast een sterk en uniek wachtwoord en schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in. Overweeg een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan. 

Veelgestelde vragen over AI 

Wat is AI?  

AI staat voor artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Het omvat alle technologieën die menselijke intelligentie kunnen nabootsen of zelfs overstijgen. Het voeren van gesprekken, het nemen van beslissingen en het herkennen van patronen worden doorgaans als menselijk beschouwd. AI kan deze vaardigheden overnemen, bijvoorbeeld in de vorm van chatbots, zelfrijdende auto’s en gezichtherkenning. 

Wat zijn AI-tools? 

AI-tools zijn software die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie om taken efficiënter uit te voeren, bijvoorbeeld door het automatiseren van taken, het analyseren van data of het genereren van content.  

Hoe werken AI-tools? 

AI-tools maken gebruik van AI-modellen die getraind worden met grote hoeveelheden data. Ze maken gebruik van algoritmen, machine learning en natuurlijke taalverwerking om patronen te herkennen. Hierdoor kunnen AI-tools taken uitvoeren, beslissingen nemen of voorspellingen doen. 

Heb ik technische kennis nodig om AI-tools te gebruiken? 

De meeste AI-tools zijn gebruiksvriendelijk en zonder technische kennis te gebruiken. Doorgaans hoef je alleen maar je voorkeuren door te geven, de AI-tool doet de rest. Er zijn uitzonderingen: als je een AI-tool wil integreren met andere systemen, is enige kennis van API’s handig. 

Hoe kan ik AI-tools gebruiken voor mijn website? 

Als je een website hebt, kun je AI-tools gebruiken om die te optimaliseren. Zo kun je het schrijven van blogartikelen, socialemediaposts en productbeschrijvingen grotendeels uitbesteden aan AI. Je kunt ook een chatbot inzetten om veelgestelde vragen van (potentiële) klanten te beantwoorden. Daarnaast kun je denken aan het genereren van aantrekkelijk beeldmateriaal voor je landingspagina’s. 

Hoe kan ik AI-tools inzetten voor mijn bedrijf? 

AI-tools kunnen je helpen bij het automatiseren of versnellen van processen binnen je bedrijf. Ook kun je eenvoudig marketingmateriaal genereren met AI, zoals logo’s, banners of visitekaartjes. Daarnaast kan een chatbot zoals ChatGPT je helpen met brainstormen over je producten en/of diensten. 

Kan ik AI-tools gratis gebruiken? 

Veel AI-tools zijn gratis te gebruiken, maar vaak zijn er beperkingen. Sommige bedrijven bieden een gratis proefperiode aan, maar meestal zijn de handigste functies alleen te gebruiken met een betaald abonnement. Of je aan de gratis versie genoeg hebt, hangt af van de tool en je persoonlijke voorkeuren. 

Mag ik AI-tools inzetten voor commercieel gebruik? 

Veel AI-tools staan commercieel gebruik van afbeeldingen of teksten toe, maar het is aan te raden om altijd de licentievoorwaarden goed door te lezen. Zoek ook uit bij wie het auteursrecht van de door AI gegenereerde content ligt. Dit is namelijk lang niet altijd in handen van de gebruiker. Zorg er ook voor dat je aan de privacywetgeving (AVG) voldoet bij het verwerken van klantgegevens met AI-tools.  

Hoe betrouwbaar is het resultaat van AI-tools? 

AI-tools zijn in staat om indrukwekkende resultaten te leveren, maar volledig foutloos zijn ze nog niet. Kunstmatige intelligentie kan moeite hebben met het begrijpen van context of feitelijke onjuistheden noemen. AI kan zelfs “hallucineren”, waarbij de chatbot informatie genereert die volledig is verzonnen. Het is dan ook belangrijk om informatie van AI-tools altijd te verifiëren bij betrouwbare bronnen. 

Zijn AI-tools veilig om te gebruiken? 

Of AI-tools veilig zijn om te gebruiken, hangt vooral af hoe je ermee omgaat. Het is doorgaans niet verstandig om persoonlijke of gevoelige informatie te delen met AI-tools, omdat de informatie vaak wordt opgeslagen in de cloud. Verder is het van belang om een tool alleen te raadplegen of te downloaden via de officiële website. Er zijn namelijk verschillende neptools in omloop die malware verspreiden. 

Hoe herken ik door AI gegenereerde content?  

Het is niet altijd even duidelijk of iets door AI gegeneerd is, maar er zijn kenmerken om dit soort content te herkennen. Zo vind je in door AI gegeneerde teksten vaak repetitief taalgebruik, weinig emotie en een overmatige structuur. Bij afbeeldingen is AI te herkennen door onrealistische details, vervormingen of fouten in teksten. AI-beeldgenerators hebben namelijk vaak moeite met het correct verwerken van teksten in afbeeldingen. Er bestaan ook tools die AI-gegenereerde teksten kunnen herkennen, zoals ZeroGPT en Originality.ai. In hoeverre de uitkomst klopt, is soms lastig te achterhalen. 

Delen
Sabine Schults

Sabine is techjournalist en techredacteur. Ze schrijft regelmatig voor Tweakers, ID.nl en het Algemeen Dagblad. Voor Hostnet duikt ze in de wereld van AI en test ze verschillende AI-tools en AI-toepassingen die bij het (online) ondernemen van pas komen.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.