Het belang van een goed lettertype voor je website: 7 tips

Lysanne Hopman
leestijd
Het belang van een goed lettertype voor je website: 7 tips

Webdesign is een belangrijk onderdeel van een site. Zo ook het lettertype. Want niet elk lettertype is geschikt om op je website te gebruiken. Wil jij meer uit jouw site halen? In dit artikel vind je 7 handige tips om het beste lettertype voor je website te kiezen.

Wat is een lettertype?

Een lettertype is een set van grafische tekens om tekst te tonen. Denk aan verschillende vormen, diktes, groottes en variaties. Een lettertype is onderdeel van een letterfamilie, een typeface. Dit houdt in dat een lettertype verschillende uiterlijken heeft, zoals scheef of dikgedrukt.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Soorten lettertypen

Er bestaan verschillende soorten lettertypen, elk met zijn eigen kenmerken. Deze lettertypen kun je onderverdelen in een aantal categorieën. Hieronder vind je de 5 meest gebruikte categorieën.

 1. Serif
  Serif is het Engelse woord van ‘schreef’. Het lettertype heeft ‘kleine voetjes’ aan de boven- en onderkant van elke letter. Een goed voorbeeld hiervan is Times New Roman.
 2. Sans-serif
  Sans-serif is het tegenovergestelde van serif. Het lettertype is modern, strak en eenvoudig. Arial is hier een goed voorbeeld van.
 3. Script
  Bij script-lettertypen lijkt het alsof iemand dit met de hand heeft geschreven. Je herkent ze aan de vloeiende, sierlijke lijnen. Een voorbeeld van een script-lettertype is Pacifico.
 4. Decoratief
  Lettertypen die onder ‘decoratief’ vallen zijn artistiek en opvallend. Broadway is een voorbeeld van een decoratief lettertype.
 5. Monospace
  Monospace staat voor ‘dezelfde ruimte’. Het zijn lettertypen die een gelijke breedte hebben voor elke letter. Denk hierbij aan het lettertype Courier.

Het belang van een goed lettertype

Veel ondernemers kiezen een lettertype dat ze mooi vinden. Dat begrijp ik, maar soms kan het geen goede keuze zijn. Om je dit uit te leggen, vind je hieronder een aantal redenen waarom een goed lettertype belangrijk is.

 1. Leesbaarheid
  Niet elk lettertype is even goed leesbaar op een scherm, zowel mobiel als desktop. Een goed lettertype zorgt ervoor dat webteksten eenvoudig en fijn te lezen zijn, zodat bezoekers de tekst kunnen begrijpen.
 2. Aantrekkingskracht
  Een lettertype draagt bij aan het totaalplaatje van je website. Een verkeerd lettertype kan er direct voor zorgen dat bezoekers je design niet prettig vinden en ze gaan weg.
 3. Identiteit
  Je kunt jouw merkidentiteit opbouwen door consistent te zijn en een herkenbaar lettertype te gebruiken in alle communicatie-uitingen. Ook offline.
 4. Emotie en gevoel
  Wist je dat een lettertype een bepaalde emotie en een bepaald gevoel kan opwekken? Zo creëert een sierlijk lettertype creativiteit en een strak lettertype een gevoel van moderniteit.
 5. Gebruiksvriendelijkheid
  Tot slot draagt een goed lettertype bij aan een gebruiksvriendelijke website. Bezoekers kunnen een tekst goed doorlezen en navigeren eenvoudig door je website.

9 web safe fonts voor websites

Er bestaan duizenden verschillende lettertypen voor online doeleinden. Het is belangrijk om te weten dat niet alle webbrowsers alle lettertypen ondersteunen. Daarom zijn er een aantal lettertypen in het leven ingeroepen die je veilig kunt gebruiken. Deze laden niet extern in, wat zorgt voor een snelle website. De volgende 9 lettertypen zijn web safe:

 1. Arial
 2. Verdana
 3. Tahoma
 4. Trebuchet MS
 5. Times New Roman
 6. Georgia
 7. Garamond
 8. Courier New
 9. Brush Script MT

Het lettertype van een website achterhalen

Heb je een website met een mooi lettertype gevonden dat je zelf ook graag wilt gebruiken? Je kunt het lettertype van een website achterhalen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via de Chrome-extensie WhatFont. Ook is het mogelijk om in de broncode van de website te kijken. Zo doe je dat:

 1. Ga via een webbrowser naar de website.
 2. Klik met je rechtermuisknop en kies voor de optie ‘Inspecteren’.
 3. Zoek via Ctrl + F naar ‘font’ en bekijk welk lettertype de website gebruikt.

Heeft een lettertype invloed op SEO?

Het lettertype dat je kiest, heeft invloed op de SEO van je website. Een goed lettertype draagt bij aan een gebruiksvriendelijke website. Op basis van verschillende factoren, zoals de tijd op een pagina, krijgt Google een seintje dat mensen je website interessant vinden. En een interessante website verdient een hogere plek in de zoekresultaten. Natuurlijk beïnvloeden andere onderdelen ook de SEO, maar je moet het lettertype dus niet vergeten.

Het beste lettertype voor je website: 7 tips

Om je website aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk te maken, is het belangrijk om het juiste lettertype te kiezen. Om je hierbij een handje te helpen, vind je hieronder 7 handige tips.

1. Verdiep je in Google Material Design Guide

Je wilt dat het lettertype bijdraagt aan het zo duidelijk en efficiënt mogelijk presenteren van je webdesign en content. Hiervoor zijn door Google een aantal basisprincipes vastgesteld in Material, een designsysteem om goede digitale ervaringen te maken. Het zogenoemde ‘type system’ bevat principes over hoe een lettertype het best eruit kan zien. Van koppen tot de body en meer. Dankzij het type system kun je de juiste keuzes maken voor je lettertype.

2. Zoek en test een lettertype op Google Fonts

Wil je iets anders dan een basic lettertype gebruiken? Zoek er dan een op Google Fonts. Google Fonts is een gratis catalogus van duizenden verschillende lettertypen. In de catalogus zoek je eenvoudig op lettertype uit verschillende categorieën. Heb je een favoriet gevonden? Dan test je direct hoe een bepaalde tekst van je website eruit ziet in dat lettertype. 

Google Fonts gebruiken op je site

Om je favoriete Google Fonts-lettertype op je website te plaatsen, kun je 2 dingen doen: 

 1. Schakel een webdeveloper in als je geen technische kennis hebt.
 2. Voeg zelf het lettertype toe aan je site.

Kies je voor de tweede optie? Dan dien je een code toe te voegen aan het <head>-gedeelte van de html-code of in de css. Hieronder vind je een voorbeeld van zo’n code.

- Html
<style>@import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Roboto:wght@100&display=swap');</style>

- Css
font-family: 'Roboto', sans-serif;

3. Gebruik de juiste lettergrootte

De juiste lettergrootte is ook belangrijk om je website toegankelijk te maken. Zo is het verstandig om de body en formulieren een grootte van 16 pixels te geven, afhankelijk van welk lettertype je kiest. Maak je gebruik van secundaire tekst zoals labels en knoppen? Geef deze een kleinere grootte, bijvoorbeeld 13 of 14 pixels. Koppen als H1, H2, et cetera horen groter en opvallender te zijn, tussen de 30 en 70 pixels. Dit zorgt ervoor dat mensen een tekst eenvoudiger scannen. 

4. Richt je op het doel

Het is goed om in je achterhoofd te houden wat het doel van je website is en wie je doelgroep is. Heb je bijvoorbeeld een minimalistische website? Dan is het niet verstandig om een decoratief lettertype te gebruiken. Run je een creatieve website? Dan kunnen strakke lettertypen niet de juiste boodschap overbrengen.

Tip: Wil je liever voor safe gaan? Kies dan voor een sans-seriflettertype.

5. Beperk het aantal soorten lettertypen

Een andere tip om het beste lettertype voor je website te kiezen: less is more. Kies voor maximaal 2 of 3 verschillende lettertypen om een rommelige en onoverzichtelijke website te voorkomen. Ga voor een body die eenvoudig te lezen is en kies voor een ander bijpassend lettertype om koppen en andere elementen uit te lichten.

6. Wees consistent

Zorg ervoor dat je consistent bent met het lettertype. Dit houdt in dat je hetzelfde lettertype gebruikt in alle communicatie-uitingen, online en offline. Zo zorg je voor een herkenbare en goede huisstijl van je business.

7. Houd rekening met visuele uitdagingen

Tot slot is het verstandig om rekening te houden met visuele uitdagingen. Een rood lettertype kan bijvoorbeeld geheel wegvallen bij iemand die een kleurenuitdaging heeft. (Kleuren voor je website spelen daarom ook een belangrijke rol.) Daarnaast is het mogelijk dat het lettertype te klein is voor mensen die slecht zien. Zorg ervoor dat het lettertype op je website door zoveel mogelijk mensen te lezen is. Wil je meer weten over het toegankelijk maken van je website? Bekijk dan deze site van de Nederlandse overheid.

Ik houd rekening met het lettertype van mijn website.

Laden ... Laden …

Conclusie

Het kiezen van het juiste lettertype voor je website is belangrijk om onder andere de leesbaarheid en aantrekkingskracht naar een hoger niveau te tillen. Maar een lettertype heeft ook indirect invloed op de SEO van je site. Daarom heb je in dit artikel 7 handige tips gekregen om een goed lettertype voor je website te kiezen.

Heb jij nog handige tips voor online lettertypen? Laat een reactie achter!

Product

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

 • 7 dagen p/w hostingsupport
 • Installeer in 1 klik WordPress
 • Gratis Wildcard SSL
 • Zakelijke e-mail
 • Stabiel en razendsnel platform
 • Direct opgeleverd
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet