Met AI een tekst schrijven doe je zo
De opkomst van AI heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Waar je voorheen schrijf- en redactietalent nodig had voor het maken van professionele teksten, kom je nu in je eentje al ver. Gewoon met wat hulp van AI. Ik leg je uit hoe je gemakkelijk een stuk schrijft met AI en wat de beste schrijftools zijn, die gewoon in het Nederlands een tekst kunnen maken.
Een introductie tot schrijven met AI
De mogelijkheden van schrijven met AI zijn eindeloos. Je kunt AI gebruiken om je spelling en grammatica te controleren, maar ook om jouw teksten volledig te schrijven. Houd er wel rekening mee dat AI een robot is. Hoewel deze robot sterke teksten kan schrijven, ontbreekt het menselijke element. Het blijft daarom belangrijk om de gegenereerde teksten goed te controleren en zo nodig aan te passen.
Waarom met AI teksten schrijven zo’n goed idee is
Tekstschrijven is altijd een vak apart geweest. Goedlopend en creatief schrijven kost dan ook aardig wat moeite. Met AI maak je het jezelf of je team een stuk makkelijker om veel goede content te genereren. De AI-tools die ik straks benoem, helpen je al met personaliseren, consistentie (de tone of voice) en SEO-optimalisatie. Jij hoeft alleen aan te vullen en bepaalde bewoordingen te herschrijven waar nodig. Dit scheelt je dus tijd, moeite en stress.
Hoe ga je aan de slag met AI-tekst schrijven?
Hoe je AI gebruikt om je teksten te schrijven, is afhankelijk van je doel. Stel jezelf daarom de volgende 3 vragen:
1. Wat voor tekst heb ik nodig?
AI-tools zijn goed in het produceren van woorden en zinnen. Van e-mails tot blogartikelen. Maar als je teksten wilt schrijven met AI, is het belangrijk dat de tool ook begrijpt waar deze voor is. Je wilt natuurlijk geen mail van 7 pagina’s lang, of een blogartikel van 1 alinea. Als je AI inschakelt, vermeld dan duidelijk om wat voor type tekst het gaat. Bijvoorbeeld:
- Blogartikel
- Social media bijschrift
- Verjaardagskaart
- Presentatie
2. Waar gaat mijn tekst over?
Hoe specifieker je bent, hoe beter de kwaliteit die je terugkrijgt. Content maken met AI gaat soepeler als je de tijd neemt om een duidelijke promptopdracht te schrijven. Zo is ‘schrijf een tekst over bananen’ erg generiek, en ‘schrijf een tekst over de origine en groei van bananen voor mijn Instagram-account’ al een stuk beter.
3. Voor wie is mijn tekst bedoeld?
De tone of voice van je tekst is belangrijk om de juiste doelgroep te bereiken. Een vrouw van 65+ heeft een andere leeservaring dan een jongeman van 19. Geef daarom in je prompt al aan wie je doelgroep is. Dan krijg je bijvoorbeeld zoiets: ‘schrijf een tekst over de origine en groei van bananen voor mijn Instagram-account voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar’. De tekst die wordt gegenereerd zal dan veel passender en gerichter zijn.
De beste AI-tools
Er zijn verschillende AI-tekstschrijvers en tekstgenerators. Een bekende is ChatGPT. Ook hebben veel programma’s die je misschien al kent, inmiddels AI geïntegreerd. Zo heeft Canva een ingebouwde tekstschrijver. En kun je teksten voor je Website Builder-website laten schrijven door onze AI-Schrijfassistent. Nu zoek je natuurlijk naar de beste tool om jouw teksten door AI te laten schrijven, dus ik zet ze voor je op een rij, op willekeurige volgorde.
1. Describely
Describely is een interessante en makkelijke tool waarin je gemakkelijk verschillende soorten tekst kunt schrijven. Ook in het Nederlands. Het fijne aan Describely is dat je ook afbeeldingen kunt toevoegen, en een tone of voice kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Excitement’, ‘Nostalgia’ en ‘Adventurous’. Hierdoor ontstaat er een mooi stuk dat heel menselijk klinkt.
Documenten en je website uploaden
Describely is ontwikkeld voor contentteams, om kwalitatieve en SEO-geoptimaliseerde content te genereren. Daarom kun je ook documenten uploaden en de tool jouw teksten in ‘bulk’ laten verbeteren. Als je een website of webshop hebt, kun je er zelf voor kiezen om deze aan de tool te koppelen, om nog scherpere uitkomsten te krijgen. Je kunt Describely 7 dagen gratis proberen.
2. Jasper AI
Voor AI-teksten is Jasper AI al langere tijd 1 van de betere keuzes, met inmiddels al meer dan 100.000 teams die het platform gebruiken. Ook met Jasper AI kun je een tone of voice kiezen, maar ook een doel en doelgroep. Daarnaast kun je jouw eigen tone of voice en stijlgids uploaden, en andere interessante details over jou (of je bedrijf) instellen. Hierdoor is de tekst vaak al zo geoptimaliseerd dat je weinig aanpassingen hoeft te doen.
Meer dan tekst
Je kunt Jasper AI voor meer gebruiken dan alleen teksten schrijven. Zo kun je content plannen en campagnes toevoegen in je eigen agenda. Ook kun je inzicht krijgen in de performance van je content en samen met een team aan projecten werken. Je kunt Jasper AI gratis uitproberen.
3. Rytr
Rytr is een AI-tekst tool, gemaakt om niet als een robot te klinken, maar als een mens. Dat klinkt natuurlijk al goed. Wat helemaal prettig is, is dat Rytr een gratis optie heeft, en dat je in het platform zelf wijzigingen kunt maken aan de opgeleverde tekst. Ook kun je net als in Describely een tone of voice kiezen, zoals ‘Convincing’, ‘Funny’, ‘Worried’ of ‘Casual’.
Soort tekst en varianten
Rytr heeft veel bijzondere functies. Zo kun je de soort tekst aanklikken (bijvoorbeeld blog, YouTube-bijschrift of zelfs SEO-tekst) en een aantal varianten kiezen. Ook kun je het niveau van creativiteit bepalen. Houd er wel rekening mee dat je maar 1 taal mag kiezen. Als je in meerdere talen wilt schrijven, moet je hiervoor betalen.
4. Copy AI
Copy AI werkt net zo makkelijk als Jasper AI en Describely en heeft vrij vergelijkbare functies. Wat opvallend is in Copy AI, is dat je prompts kunt opzoeken en aanklikken. Zo staan er voorbeelden in voor content en SEO, e-mailmarketing, sales en zelfs recruitment en pr.
Brand voice
Je kunt in Copy AI geen tone of voice aanklikken, maar je kunt wel je eigen brand voice toevoegen. Dit doe je door een bestaand artikel van je website te uploaden. Copy AI analyseert deze dan, en kan op basis van deze informatie zelf een brand voice genereren en dit gebruiken voor volgende projecten. Ook Copy AI kun je gratis proberen.
Waar je op moet letten bij het schrijven met AI
Naast de duidelijke voordelen, brengt het schrijven van AI ook nadelen met zich mee, zoals een gebrek aan originaliteit, het risico op generieke content en mogelijk te veel afhankelijkheid van de technologie tijdens het schrijfproces. Het is dus essentieel om een goede balans te vinden tussen het benutten van AI en het behouden van menselijke creativiteit en inzicht bij het schrijven. In het ideale geval beschouw je de AI als je persoonlijke assistent, die je ondersteunt bij het schrijfproces. Maar het blijft jouw werk, jouw creatie.
Tot slot
Je weet nu hoe je kunt schrijven met AI en welke tools je hiervoor kunt gebruiken. Chapeau! Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heb je zelf nog goede tips die je wilt delen, of heb je vragen? Laat dan hieronder een reactie voor ons achter.
Website Builder
Je eigen professionele website in slechts 3 stappen. Vandaag nog online.
- 7 dagen p/w support
- Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
- Geschikt voor elk apparaat
- Coderen is niet nodig
- Aanpasbaar naar smaak en wens
- Ruime keuze aan kant-en-klare templates