AI marketing: een lading inspiratie en 44 prompts om uit te proberen

Joris van de Wolfshaar
leestijd
AI marketing: een lading inspiratie en 44 prompts om uit te proberen

Sinds de lancering van ChatGPT is het gebruik van AI in marketing met rap tempo toegenomen. Niet alleen door het gebruik van generieke programma’s zoals ChatGPT, maar ook door de adoptie van AI in bestaande tools. AI is hierdoor niet meer weg te denken uit het marketinglandschap. In dit artikel laat ik zien dat AI en marketing goed samen gaan en geef ik voorbeelden hoe je AI kan gebruiken voor betere resultaten.

Wat is AI marketing?

AI marketing omvat de inzet van AI in het marketingveld. Het wordt om mij heen op 2 verschillende manieren gebruikt. Ik zal eerst beschrijven wat deze 2 manieren zijn om vervolgens voorbeelden te geven, zodat je hier zelf ook mee kunt gaan experimenteren (als je dit niet al deed).

1. Creatie van content

Een van de meest gebruikte manieren waarop AI in marketing wordt ingezet is bij de creatie van assets. Denk hierbij aan het genereren van afbeeldingen, video’s, en geschreven content. Door de komst van generatieve AI zijn de gecreëerde assets bijna niet meer van “echt” te onderscheiden. Dit is zeker zo bij teksten.

Bij meer visuele content is het gebruik van AI wel op te sporen door kleine foutjes die AI maakt (een hand met 6 vingers, bijvoorbeeld). Maar de techniek staat nog in zijn kinderschoenen en zulke foutjes zullen in de loop van de tijd ook verdwijnen.

2. Als sparringpartner

Een andere toepassing van AI marketing is het gebruik ervan als sparringpartner. In plaats van alleen te vertrouwen op eigen inzicht en ervaring, kan een marketeer AI-tools gebruiken om ideeën te testen en nieuwe perspectieven te verkennen.

Daarnaast kan AI worden ingezet om gegevens te analyseren, trends te identificeren en aanbevelingen te doen. Met AI als sparringpartner heb je als marketeer een krachtig hulpmiddel (een soort personal assistent) tot de beschikking om de eigen creativiteit aan te scherpen.

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Hoe zet je AI in voor marketing?

Nu we een goed begrip hebben van de verschillende manieren waarop AI in marketing kan worden toegepast, is het tijd om te bekijken hoe je deze concepten daadwerkelijk kunt omzetten in actie. In dit overzicht ga ik dieper in op verschillende tools en prompts die je kunt toepassen om AI effectief te gebruiken in je marketingstrategie.

Tools

Hieronder staat een beknopte lijst van tools. Het is belangrijk op te merken dat dit slechts het topje van de ijsberg is, omdat veel software inmiddels AI-functionaliteiten bevat, ook software die niet per se als “AI” wordt bestempeld. 

ToolWat kun je ermee?
ChatGPTChatGPT is een tool die natuurlijke taalverwerking gebruikt om gesprekken te voeren en antwoorden te genereren op basis van de input die je geeft. Je kunt het gebruiken voor klantenondersteuning, chatbots en meer.
Jasper.aiJasper.ai is een AI-tool voor contentcreatie die kan helpen bij het schrijven van blogposts, artikelen en andere vormen van content. 
Rank MathRank Math is een SEO-tool die gebruikmaakt van AI om website-optimalisatie makkelijker te maken. Het doet suggesties en aanbevelingen om je rankings in zoekmachines (zoals Google en Bing) te verbeteren en meer verkeer naar je website te trekken.
CanvaCanva is een grafisch ontwerpprogramma dat AI gebruikt tijdens het ontwerpproces. Je maakt er onder meer sjablonen, afbeeldingen en ontwerpelementen mee.
Adobe PhotoshopAdobe Photoshop maakt gebruik van AI-functies zoals slimme selectie en automatische kleurcorrectie om sneller beeldmateriaal te kunnen bewerken.
SynthesiaSynthesia is een AI-videocreatieplatform dat gebruikmaakt van synthetische media om realistische video’s te produceren. Je kunt er gepersonaliseerde video’s mee maken.
GrammarlyGrammarly is een schrijfhulp die AI gebruikt om spelling-, grammatica- en stijlfouten te identificeren en suggesties te doen voor verbetering. Je integreert het gemakkelijk in verschillende tekstverwerkers en browsers.
Notion AINotion AI is een steengoede productiviteitstool die gebruikmaakt van AI om taken te automatiseren, en bijvoorbeeld documenten te organiseren.

Voorbeelden van prompts

AI marketing staat of valt bij het gebruik van goede prompts. Sommige tools zijn inmiddels al zo ver doorontwikkeld dat je sterk wordt gestuurd in je prompts. Hierbij hoef je eigenlijk niet eens iets te vragen aan de software; de software doet zelf voorstellen en jij maakt er een keuze in.

ChatGPT, veruit het bekendste AI-programma, is daarentegen geheel “open” in gebruik qua prompts. Het is helemaal afhankelijk van de input die je geeft. Hierbij een overzicht van prompts die handig kunnen zijn voor marketingdoelen.

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Prompts voor social media

Als je weleens met social media bezig bent geweest, dan weet je hoe vermoeiend het kan zijn om een goed onderwerp te vinden of een mooi bericht te schrijven. Soms heb je gewoon geen inspiratie. Een van deze prompts helpen je dan op weg.

Nr.Social mediaprompt
1Schrijf een Instagram-post ter promotie van ons nieuwste product, waarbij je de nadruk legt op de unieke functies en voordelen ervan.
2Ontwikkel een advertentiecampagne op Facebook om de lancering van onze aanstaande evenementenreeks te promoten. Zorg ervoor dat de advertenties gericht zijn op de juiste doelgroep en de relevantie van het evenement benadrukken.
3Schrijf een reeks tweets die deel uitmaken van een weggeefactie om de betrokkenheid van onze volgers te vergroten en ons merkbereik te vergroten.
4Maak een LinkedIn-post die onze recente prestaties of mijlpalen in de industrie viert en deelt met ons professionele netwerk. Zorg ervoor dat de post relevant en inspirerend is voor onze connecties.
5Creëer een Pinterest-bord met inspirerende pins die onze producten of diensten laten zien op een creatieve en visueel aantrekkelijke manier.
6Ontwikkel een TikTok-video die ons merk weerspiegelt. Zorg ervoor dat de video creatief, leuk en relevant is voor ons publiek op het platform.
7Schrijf een script voor een YouTube-video die een kijkje achter de schermen biedt bij ons bedrijf of productieproces. Zorg ervoor dat de video informatief en boeiend is voor onze kijkers, en probeer hen te betrekken bij ons merkverhaal.
8Bedenk een Snapchat-filter dat gebruikers kunnen gebruiken tijdens speciale evenementen of acties van ons merk. Zorg ervoor dat het filter creatief en opvallend is en onze merkidentiteit weerspiegelt.
9Maak een reeks Instagram Stories die een kijkje achter de schermen bieden bij ons bedrijf, onze medewerkers of onze producten. Zorg ervoor dat de Stories interessant en boeiend zijn en onze volgers aanmoedigen om te blijven kijken.
10Plan een Facebook Live-sessie waarin onze directeur of een bedrijfsexpert vragen van volgers beantwoordt en inzichten deelt over relevante onderwerpen in onze branche. Zorg ervoor dat de sessie interactief en informatief is en onze community erbij betrekt.
11Organiseer een Twitter (X)-chat over een trending onderwerp in onze branche, waarbij experts en volgers de mogelijkheid krijgen om ideeën uit te wisselen en vragen te stellen. Zorg ervoor dat de chat wordt gepromoot en gemodereerd voor een vlotte ervaring.
12Schrijf een LinkedIn-artikel waarin een probleem of uitdaging in onze branche wordt aangepakt en oplossingen worden geboden vanuit het perspectief van ons bedrijf. Zorg ervoor dat het artikel waardevolle inzichten biedt en onze expertise benadrukt.
13Maak een Instagram Reel die onze producten of diensten op een creatieve en vermakelijke manier laat zien. Zorg ervoor dat de Reel relevant is voor ons publiek en de potentie heeft om viraal te gaan op het platform.
14Start een Facebook-groep voor onze klanten of fans, waar ze ervaringen kunnen delen, vragen kunnen stellen en elkaar kunnen inspireren. Zorg ervoor dat de groep wordt gemodereerd en aangemoedigd om actief deel te nemen aan discussies.
15Verzin een X-poll om feedback te verzamelen over een nieuw productidee of een aspect van onze dienstverlening. Zorg ervoor dat de vraag duidelijk en eenvoudig te beantwoorden is, en moedig volgers aan om deel te nemen aan de poll.
16Maak een LinkedIn-videoscript waarin een medewerker of klant vertelt over de voordelen van onze producten of diensten. Zorg ervoor dat de video authentiek en geloofwaardig is, en laat zien hoe ons merk positieve resultaten oplevert voor onze klanten.
17Publiceer een IGTV-video waarin een stapsgewijze tutorial wordt gegeven over het gebruik van onze producten of het bereiken van specifieke resultaten. Zorg ervoor dat de video informatief is en onze doelgroep helpt om meer waarde uit onze producten te halen.
18Maak een infographic voor Pinterest die interessante statistieken of feiten deelt over ons bedrijf of onze branche. Zorg ervoor dat de infographic visueel aantrekkelijk is en gemakkelijk te delen op het platform.
19Bedenk een TikTok-uitdaging waarin gebruikers worden uitgenodigd om creatieve content te maken met behulp van onze producten of diensten. Zorg ervoor dat de uitdaging eenvoudig en leuk is, en dat deze het delen van gebruikers aanmoedigt.
20Maak een YouTube Shorts-video die een snel en pakkend overzicht geeft van onze best verkopende producten of populairste diensten. Zorg ervoor dat de video de aandacht van de kijker trekt en hen aanmoedigt om meer te ontdekken over ons merk.
Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Prompts voor e-mailmarketing

In e-mailmarketing kun je AI goed toepassen. Laat ChatGPT of een andere tool je helpen met het schrijven van een e-mail of een lijst met onderwerpregels aandragen. De toepassingen zijn bijna eindeloos.

Nr.E-mailmarketing prompt
1Schrijf een verkopende tekst voor een e-mailcampagne over product [X], met als USP’s [X] [X] [X] voor doelgroep [X] – gebruik hierbij het AIDA-model.
2Geef een lijst van onderwerpregels die getest kunnen worden om de open rate van e-mails te verbeteren: gebruik deze onderwerpregel als basis: [X].
3Stel verschillende call-to-action (CTA) teksten voor die getest kunnen worden om de klikfrequentie van e-mails te verbeteren, gebruik deze CTA als basis: [X].
4Schrijf een korte, pakkende introductietekst voor een welkomst-e-mail van ons bedrijf die nieuwe abonnees aanspoort om actie te ondernemen, zoals het volgen van ons op sociale media of het bekijken van onze producten. Informatie over ons bedrijf: [X].
5Geef een reeks follow-up e-mailonderwerpen die kunnen worden gebruikt om de betrokkenheid van klanten na een aankoop te vergroten. De klanten hebben in eerste instantie het product [X] gekocht en wij verkopen o.a. nog meer [X].
6Bied ideeën aan voor het personaliseren van e-mailcontent op basis van klantgedrag en voorkeuren, zoals het aanpassen van aanbiedingen op basis van eerdere aankopen of het versturen van verjaardagsberichten.
7Stel verschillende e-mailindelingen voor die kunnen worden getest om de conversieratio van e-mails te verbeteren.
8Schrijf een aantrekkelijke onderwerpregel voor een win-back e-mailcampagne gericht op inactieve abonnees. Ze hebben zojuist [X] abonnement opgezegd.
9Geef suggesties voor het gebruik van dynamische content in e-mails, zoals het tonen van gepersonaliseerde productaanbevelingen op basis van eerdere aankopen of browsegedrag van de klant.
10Schrijf een email reeks waarmee we willen achterhalen in welke producten onze ontvangers zijn geïnteresseerd. De productcategorieën die wij verkopen zijn: [X][X][X][X].
Bouw een professionele webshop. Kies een template, voeg je producten toe en start met verkopen.

Prompts voor SEO-marketing

Ook bij SEO, zoekmachineoptimalisatie, kan AI je goed ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het bedenken van zoektermen of het aanbrengen van structuur in een lijst met ideeën. Probeer eens een van deze prompts uit.

Nr.Opdracht
1Stel dat je een SEO-lead bent; stel enkele zoekwoorden met een hoog volume en een lage moeilijkheidsgraad voor [X] voor.
2Ik heb een tabel nodig van de top concurrenten voor [X] en hun URL’s samengesteld door een SEO-specialist.
3Identificeer de top zoekwoorden die gerelateerd zijn aan e-commerce en die het relevantste verkeer naar onze website [X] zullen leiden en de zichtbaarheid in Google zullen vergroten. Verzamel gegevens over zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden. De zoekwoorden moeten relevant zijn voor ons publiek en aansluiten bij onze content marketingstrategie.
4Doe alsof je een SEO-manager bent en onderzoek de top 10 SEO-zoekwoordstrategieën voor [X]. Organiseer de zoekintentie (commercial, transactional, navigational of informational) voor de vermelde zoekwoorden in een tabelvorm: …
5Geef mij longtail zoekwoorden met een hoog volume en een lage moeilijkheidsgraad voor [X], doe alsof je een contentmarketeer bent.
6Gedraag je als een SEO-expert met accurate en gedetailleerde informatie over zoektermen en maak een lijst van 5 SEO-zoektermen gerelateerd aan de volgende paragraaf van het blogbericht: [X].
7Als contentstrateeg, maak een compilatie van X veelgestelde vragen over [X], die relevant zijn voor de nieuwe [X].
8Als online marketingmanager, maak een lijst van brede onderwerpen die relevant zijn voor [X] en breid elk onderwerp uit met een lijst van zinnen die je denkt dat je klanten gebruiken.
9Doe alsof je een SEO-specialist bent, en maak een lijst van artikelen voor het zoekwoord [X].

Prompts om AI als sparringpartner in te zetten

Mijn hoop is dat als je iets oppikt van dit artikel, dat het is dat je AI goed kunt inzetten als sparringpartner. Als eenpitter bijvoorbeeld heb je eigenlijk een soort collega erbij. Daag jezelf uit met een van de volgende prompts.

Nr.Prompt
1[X] is mijn idee om [X] meer te verkopen. Geef 3 redenen waarom dit een slecht idee is.
2Ik moet een go to market– plan schrijven voor product [X] in markt [X] met als doelgroep [X], zou je hier een voorzetje voor kunnen maken.
3Kun je een Excel-formule maken waarbij ik de [X] in kolom [X] vergelijk met [X] van tab [X].
4Geef 10 creatieve marketingconcepten om brand [X] te promoten binnen Nederland. Hou er rekening mee dat dit onze waarden zijn: [X] [X] [X].
5Maak een samenvatting van dit blogartikel en schrijf het op in 10 bulletpoints.
Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Proberen, proberen, proberen

Ik hoop dat ik je hiermee wat inspiratie heb gegeven om AI voor marketing te gaan gebruiken. Probeer eens een aantal prompts uit. Je zult zien dat je hierdoor vaak veel sneller werkt. Let op: AI is niet perfect; de uitkomst hoeft niet altijd waar te zijn. Altijd dubbelchecken dus.

Ben jij al aan het experimenteren met AI in je vakgebied? Ik hoor graag wat jouw gouden tip is!

Delen
Joris van de Wolfshaar

Joris van de Wolfshaar is Marketing Lead bij Hostnet. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de website, online campagnes en vindbaarheid. Voor hem vormen deze werkzaamheden een mooie combinatie van zijn interesses in design, marketing en techniek.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet