Managed Hosting Klantcases Radiostation Sublime FM

Klantcase:

Hoe vond Sublime FM passende hosting?

Enterprise

Het landelijke radiostation Sublime FM zocht naar geschikte hosting om de performance van hun online stream en website te verbeteren. Hoe hebben zij een passende hostingkeuze gemaakt? Ontdek het verhaal van Sublime FM.

  • Situatie
  • Uitdaging
  • Oplossing
  • Resultaat

Sublime FM is een landelijk commercieel radiostation met ‘fresh jazzy’ muziek en wekelijks ongeveer een half miljoen luisteraars. Het radiostation bestaat sinds 2012 en is ontstaan vanuit de voormalige radiozender Arrow Jazz FM. Voor een radiostation is een livestream op internet zeer belangrijk. Uiteraard is de stream onderdeel van de website. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel andere applicaties en manieren om online radio te luisteren. Denk aan internetradio’s, mobiele apps en ziekenhuizen die zenders beschikbaar stellen voor patiënten.

"Voor een radiostation is het technisch gezien belangrijk om bij een livestream te weten hoeveel connecties er zijn en wat de kwaliteit (bitrate) van de streams is", legt Martien Groenendijk uit. Hij is werkzaam als technicus bij Sublime FM.

Bij hun vorige hostingpartij merkte Sublime FM dat ze het plafond hadden bereikt. Omdat het radiostation ook op een aantal andere punten ontevreden was over de service van de vorige hostingpartij, werd er gezocht naar een nieuwe partij, vertelt Stefan Wayper (directeur van Sublime FM). In de oude situatie liepen de medewerkers van Sublime FM er bijvoorbeeld tegenaan dat zij nooit een melding kregen wanneer de functie 'Now Playing' (een zware toepassing voor internetradiostations) niet goed werkte.

Sublime FM was klant bij een Nederlandse hostingpartij die werkte met een zelfontwikkeld en gesloten managementsysteem voor websites. “Elke wijziging aan de website moest worden aangevraagd en werd apart in rekening gebracht”, aldus Wayper. Sublime FM zocht daarom naar een partij waarbij zij wijzigingen gemakkelijk op hun website konden doorvoeren. Het radiostation had zelf al de nodige ideeën om hun website te verbeteren: “We wilden graag overstappen op WordPress, maar dat bood onze vorige hostingpartij niet aan."

"Uiteindelijk moet je een selectie maken en een paar hosters kiezen die een offerte mogen uitbrengen." Via contacten in hun netwerk kwam Sublime FM bij Hostnet uit. Sublime FM is vervolgens enkele keren in gesprek geweest met Hostnet om hun wensen door te spreken.

In de oude situatie had Sublime FM een eigen server. Nu maakt de zender gebruik van managed hosting, onderdeel van Managed Hosting van Hostnet, waarbij de zender meerdere virtuele servers tot zijn beschikking heeft. Die zijn nodig voor de website, voor de streams en de functie ‘Now Playing’ zodat luisteraars kunnen zien naar welke muziek ze luisteren. Met name die 'Now Playing'-functie kost flink wat dataverkeer, doordat een groot aantal applicaties ongeveer iedere 3 minuten controleert welke muziek er op dat moment speelt. "We hadden enkele jaren geleden wel het idee dat streaming belangrijk zou worden, maar we hadden nooit gedacht dat het zó belangrijk zou worden", zegt Groenendijk.

Na de keuze voor de hosting, moest de verhuizing naar Hostnet uiteraard nog worden uitgevoerd. En dat had behoorlijk wat om het lijf, laat Wayper weten. Toch vindt hij dat de verhuizing soepel is verlopen. Alles is in ongeveer 1 maand overgeplaatst. "En dat zonder dat de luisteraars er ook maar iets van gemerkt hebben. Dit is mede te danken aan de proactieve instelling van Hostnet", zegt Wayper. "Hostnet checkt of er zich problemen voordoen, en of er voortekenen zijn die kunnen wijzen op mogelijke problemen. Soms werden we al gebeld voordat we zelf wisten dat er iets speelde.” Deze proactieve houding was Sublime FM niet van hun vorige hostingpartij gewend.

Dankzij de keuze voor Hostnet heeft Sublime FM hun website verbeterd, vertelt Wayper. “De site is vernieuwd en de functie ‘Now Playing’ is verbeterd. Dat de hosting bovendien voordeliger werd dan in de oude situatie, is een prettige bijkomstigheid”, aldus Wayper.

De managed oplossing waarvoor de radiozender heeft gekozen, geeft Sublime FM veel rust doordat Hostnet de zorg voor bugs en updates voor zijn rekening neemt. "Daarnaast is de kwaliteit van de streams ook verbeterd sinds de overstap naar Hostnet. Het verschil tussen een stream van 96 kb/s en een stream van 128 kb/s hoor je heel duidelijk", stelt technicus Groenendijk. De hogere kwaliteit klinkt voller en ruimtelijker. Met de nieuwe hostingoplossing kan Sublime FM betere streams aanbieden en bovendien is er voldoende ruimte voor groei bij een toenemend aantal (online) luisteraars.

Stefan Wayper is erg tevreden over de manier waarop ze bij Hostnet hun wensen en eisen konden voorleggen. “De kwaliteit van de mensen en de deal die we konden sluiten, maar vooral de bereidheid van de medewerkers van Hostnet om mee te denken en te zoeken naar de meest passende hostingoplossing, heeft Sublime FM over de streep getrokken. Ook het kunnen bespreken van onze wensen, het traject dat doorlopen is en de mogelijkheid om eenvoudig het aantal servers uit te breiden, zijn belangrijke overwegingen geweest in onze keuze voor Hostnet”, aldus Wayper.

Hostnet checkt of er zich problemen voordoen, en of er voortekenen zijn die kunnen wijzen op mogelijke problemen. Soms werden we al gebeld voordat we zelf wisten dat er iets speelde.

Stefan Wayper, algemeen directeur

Over Sublime FM

Sublime is een landelijk commercieel radiostation met funk, soul en jazz, te beluisteren via FM, DAB+, online en een mobiele app. Hun luisteraars vormen een bijzondere doelgroep: de Cultural Creatives. Ze bereiken wekelijks bijna 400.000 unieke luisteraars, het merendeel daarvan is zakelijk beslissingsnemer en hoger opgeleid.

Sublime brengt meer dan alleen muziek; elk uur op het halve uur hoor je het ‘Nieuws van de Vooruitgang’. Positieve, inspirerende berichten over duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke ontwikkelingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Onze experts gaan graag met je in gesprek. Vertel ons jouw wensen, dan sparren we samen over de mogelijkheden. Geheel vrijblijvend.

Neem contact met ons op via:

Lees meer klantcases

Gorilla Stichting

Voor een stichting zijn donaties hard nodig. De Gorilla Stichting kiest daarom voor Performance Hosting, zodat donateurs snel actie kunnen ondernemen op de website.

Friesland Centraal

Een eigen server, constante back-ups én meer conversie: Friesland Centraal ging voor Performance Hosting van Hostnet, om zo klanten het beste van het beste te kunnen bieden.

Barbecue Budding

De website van Barbecue Budding werd te groot voor shared webhosting. De cateraar stapte over naar Performance Hosting en zag al snel een verhoogde snelheid, kwaliteit en prestatie.

Digital Agency Into The Source

Into The Source zocht passende hosting voor het nieuwe digitale platform van PEC Zwolle. Managed Hosting van Hostnet bleek de oplossing.

Stel je vraag via onze chat en krijg direct antwoord. Wel zo makkelijk.