Voorkom de 5 meest gemaakte ondernemersfouten in de boekhouding 

Amber Drost
leestijd
Voorkom de 5 meest gemaakte ondernemersfouten in de boekhouding 

Boekhouden… klinkt saai, toch? Zeker als je net begint met ondernemen en vooral bezig wilt zijn met jouw passie. Maar pas op: boekhouden is helaas verplicht en kleine fouten in je administratie kunnen grote kopzorgen opleveren. Gelukkig sta je er niet alleen voor! Wij helpen je om de vijf meest gemaakte boekhoudfouten door startende ondernemers te voorkomen. 

1. Privé en zakelijke uitgaven door elkaar halen 

    Je betaalt een zakelijke lunch met je privékaart, bestelt een nieuwe laptop vanaf je persoonlijke rekening en tankt onderweg nog even met je zakelijke pas, omdat je toevallig geen andere bij de hand hebt. Ach, het komt allemaal uit dezelfde portemonnee, toch? Totdat je bezig bent met je boekhouding en merkt dat je overal bonnetjes hebt rondslingeren, bedragen niet meer kloppen en je geen idee hebt welke kosten nou bij je onderneming horen en welke gewoon voor jezelf waren. Paniek! Of in ieder geval: frustratie en een hoop gedoe. 

    De oplossing? Maak het jezelf makkelijk en zorg voor een duidelijke scheiding tussen je zakelijke en privé-uitgaven. Open een zakelijke bankrekening en gebruik deze écht alleen voor bedrijfskosten. Reken je koffieafspraak met een klant netjes af met je zakelijke pas en houd je privé-uitgaven op je persoonlijke rekening. Zo blijft je administratie overzichtelijk, bespaar je jezelf uren aan uitzoekwerk en voorkom je verrassingen bij de belastingaangifte. Simpel, toch? 

    2. Bonnetjes kwijt of onleesbaar 

      Ken je dat? Je stopt een bonnetje in je jaszak met het idee ‘die verwerk ik later wel’, maar na een wasbeurt blijft er alleen een vaag, onleesbaar propje papier over. Of nog erger: je weet zeker dat je het bonnetje ergens hebt neergelegd… maar waar? Geen idee. Weg bon, weg bewijs. Dit zorgt ervoor dat je minder btw kan terugvragen en dus geld misloopt. 

      De oplossing? Digitaliseer je bonnetjes direct! Maak er meteen een foto van met je telefoon en sla ze op in een boekhoudapp. Zo blijven al je bonnen veilig bewaard, eenvoudig terug te vinden en hoef je nooit meer op zoek naar je bonnetjes. Dat scheelt tijd én scheelt geld! 

      3. Veelgemaakte factuurfouten 

        Een verkeerd rekeningnummer, een ontbrekend btw-nummer, een factuur zonder duidelijke omschrijving… Kleine fouten, maar ze kunnen grote gevolgen hebben. Je klant kan weigeren te betalen omdat er iets niet klopt, je boekhouder kan er pogingen tot hogere wiskunde op loslaten zonder succes, en de Belastingdienst? Die zit er natuurlijk bovenop als er iets mist. En laten we eerlijk zijn: facturen corrigeren en achter je welverdiende geld aangaan is het laatste waar je je tijd aan kwijt wilt zijn.  

        De oplossing? Maak het jezelf makkelijk en werk met een slimme facturatietool die je helpt foutloze facturen te maken. Gebruik sjablonen die automatisch de juiste gegevens invullen, zodat je niet elke keer opnieuw je rekeningnummer, KvK-nummer of betalingsvoorwaarden hoeft op te zoeken. En voor de zekerheid: check altijd even of alles klopt voordat je op ‘verzenden’ drukt. Zo bespaar je jezelf een hoop gedoe en zorg je ervoor dat je sneller betaald krijgt. Win-win! 

        4. Te laat je administratie bijwerken 

          Dit is een klassieke: je schuift je administratie telkens vooruit tot het echt niet langer kan. Eerst denk je nog: “Ach, dat doe ik later wel.” Voor je het weet, is het tijd voor de btw-aangifte en zit je met een stapel bonnetjes en facturen die nog verwerkt moeten worden. Stress! 

          De oplossing? Maak het jezelf makkelijker door vaste momenten in te plannen om je administratie bij te werken. Plan bijvoorbeeld elke week een kwartiertje in om je bonnetjes te verwerken, je facturen te versturen en betalingen te checken. Zet desnoods een wekelijkse herinnering in je agenda, of gebruik een slimme boekhoudapp die je automatisch een seintje geeft. Zo voorkom je last minute administratie stress. 

          5. Geen back-up of inzicht in je administratie 

            Oeps, laptop gecrasht. Weg bestanden, weg administratie… en weg overzicht. Of misschien nog erger: je hebt helemaal geen idee hoe je bedrijf er financieel voor staat. Zijn je klanten wel op tijd met betalen? Loop je inkomsten mis? En hoe zit het met die aankomende belastingaangifte? Geen inzicht = geen controle. En laten we eerlijk zijn, dat kan je uiteindelijk de kop kosten. 

            De oplossing? Ga voor een boekhoudsysteem dat alles meteen voor je opslaat in de cloud! Hiermee heb je altijd en overal toegang tot je administratie, of je nu op kantoor zit, in een koffietentje werkt of per ongeluk je laptop van je bureau laat glijden. Zo voorkom je niet alleen dataverlies, maar heb je ook meteen inzicht in je financiële situatie. Dus geen verrassingen meer en altijd grip op je cijfers. 

            Slim boekhouden = zorgeloos ondernemen 

            Het starten van een eigen onderneming is een geweldige stap. Blijf groeien en houd je boekhouding eenvoudig en overzichtelijk! Informer helpt je daar graag bij. Informer ondersteunt beginnende ondernemers met een slim en gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma. Hiermee beheer je moeiteloos je administratie, voorkom je fouten en heb je altijd inzicht in je financiën. Speciaal voor starters is het eerste jaar gratis, zodat je zorgeloos kunt beginnen. Probeer het zelf en ervaar hoe eenvoudig boekhouden kan zijn, neem hier een kijkje op de website van Informer. 

            Veel succes met ondernemen! En heb je vragen over boekhouden of de financiële kant van ondernemen, laat dan vooral een reactie hieronder achter. 

            Delen
            Amber Drost

            Amber Drost is copywriter bij Informer, en verdiept zich graag in (financiële) ondernemersvraagstukken.

            Reacties
            Reageer

            Praat mee over dit onderwerp

            • Laat hier jouw reactie achter.
            • Vul jouw naam in.
            • Vul jouw e-mailadres in.

            Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.