Het landelijke radiostation Sublime FM zocht naar geschikte hosting om de performance van hun online stream en website te verbeteren. Hoe hebben zij een passende hostingkeuze gemaakt? Ontdek het verhaal van Sublime FM.

De situatie

Sublime FM is een landelijk commercieel radiostation met ‘fresh jazzy’ muziek en wekelijks ongeveer een half miljoen luisteraars. Het radiostation bestaat sinds 2012 en is ontstaan vanuit de voormalige radiozender Arrow Jazz FM.

Voor een radiostation is een livestream op internet zeer belangrijk. Uiteraard is de stream onderdeel van de website. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel andere applicaties en manieren om online radio te luisteren. Denk bijvoorbeeld aan internetradio’s, mobiele apps en ziekenhuizen die zenders beschikbaar stellen voor patiënten.

“Voor een radiostation is het technisch gezien belangrijk om bij een livestream te weten hoeveel connecties er zijn en wat de kwaliteit (bitrate) van de streams is”, legt Martien Groenendijk uit. Hij is werkzaam als technicus bij Sublime FM.

De uitdaging

Bij hun vorige hostingpartij merkte Sublime FM dat ze het plafond hadden bereikt. Om de capaciteit bij de hoster te vergroten, bleken zij flink in tijd en geld te moeten investeren. Omdat het radiostation ook op een aantal andere punten ontevreden was over de service van de vorige hostingpartij, werd er gezocht naar een nieuwe partij, vertelt Stefan Wayper (directeur van Sublime FM). In de oude situatie liepen de medewerkers van Sublime FM er bijvoorbeeld tegenaan dat zij nooit een melding kregen wanneer de functie ‘Now Playing’ (een zware toepassing voor internetradiostations) niet goed werkte. Bovendien wilde Sublime FM hun website vernieuwen omdat hun site destijds zo’n 2,5 jaar oud was.

Sublime FM was klant bij een Nederlandse hostingpartij die werkte met een zelfontwikkeld en gesloten managementsysteem voor websites. “Elke wijziging aan de website moest worden aangevraagd en werd apart in rekening gebracht”, aldus Wayper. Sublime FM zocht daarom naar een partij waarbij zij wijzigingen gemakkelijk op hun website konden doorvoeren. Het radiostation had zelf al de nodige ideeën om hun website te verbeteren: “We wilden graag overstappen op WordPress, maar dat bood onze vorige hostingpartij niet aan.”

De oplossing

“Uiteindelijk moet je een selectie maken en een paar hosters kiezen die een offerte mogen uitbrengen.” Via contacten in hun netwerk kwam Sublime FM bij Hostnet uit. Sublime FM is vervolgens enkele keren in gesprek geweest met Hostnet om hun wensen door te spreken.

Stefan Wayper is erg tevreden over de manier waarop ze bij Hostnet hun wensen en eisen konden voorleggen. “De kwaliteit van de mensen en de deal die we konden sluiten, maar vooral de bereidheid van de medewerkers van Hostnet om mee te denken en te zoeken naar de meest passende hostingoplossing, heeft Sublime FM over de streep getrokken. Ook het kunnen bespreken van onze wensen, het traject dat doorlopen is en de mogelijkheid om eenvoudig het aantal servers uit te breiden, zijn belangrijke overwegingen geweest in onze keuze voor Hostnet”, aldus Wayper.

In de oude situatie had Sublime FM een eigen server. Nu maakt de zender gebruik van managed hosting, onderdeel van Managed Services van Hostnet, waarbij de zender meerdere virtuele servers tot haar beschikking heeft. Die zijn nodig voor de website, voor de streams en de functie ‘Now Playing’ zodat luisteraars kunnen zien naar welke muziek ze luisteren. Met name die ‘Now Playing’-functie kost flink wat dataverkeer, doordat een groot aantal applicaties ongeveer iedere 3 minuten controleert welke muziek er op dat moment speelt. “We hadden enkele jaren geleden wel het idee dat streaming belangrijk zou worden, maar we hadden nooit gedacht dat het zó belangrijk zou worden”, zegt Groenendijk.

Na de keuze voor de hosting, moest de verhuizing naar Hostnet uiteraard nog worden uitgevoerd. En dat had behoorlijk wat om het lijf, laat Wayper weten. Toch vindt hij dat de verhuizing soepel is verlopen. Alles is in ongeveer 1 maand overgeplaatst. “En dat zonder dat de luisteraars er ook maar iets van gemerkt hebben. Dit is mede te danken aan de proactieve instelling van Hostnet”, zegt Wayper. “Hostnet checkt of er zich problemen voordoen of dat er voortekenen zijn die kunnen wijzen op mogelijke problemen. Soms werden we al gebeld voordat we zelf wisten dat er iets speelde.” Deze proactieve houding was Sublime FM niet van hun vorige hostingpartij gewend.

Het resultaat

Dankzij de keuze voor Hostnet heeft Sublime FM hun website verbeterd, vertelt Wayper. “De site is vernieuwd en de functie ‘Now Playing’ is verbeterd. Dat de hosting bovendien voordeliger werd dan in de oude situatie, is een prettige bijkomstigheid”, aldus Wayper.

De managed oplossing waarvoor de radiozender heeft gekozen, geeft Sublime FM veel rust doordat Hostnet de zorg voor bugs en updates voor haar rekening neemt. “Daarnaast is de kwaliteit van de streams ook verbeterd sinds de overstap naar Hostnet. Het verschil tussen een stream van 96 kb/s en een stream van 128 kb/s hoor je heel duidelijk”, stelt technicus Groenendijk. De hogere kwaliteit klinkt voller en ruimtelijker. Met de nieuwe hostingoplossing kan Sublime FM betere streams aanbieden en bovendien is er voldoende ruimte voor groei bij een toenemend aantal (online) luisteraars.

Samenvatting

Sublime FM profiteert na hun overstap naar Hostnet van verschillende voordelen:

  • betere kwaliteit en ruimte voor groei van de muziekstream;
  • stabieler platform voor de ‘Now Playing’-functie;
  • een schaalbaar hostingpakket;
  • flexibele WordPress-website;
  • minder kosten;
  • geen zorgen om updates en de beveiliging van hun hosting;
  • direct contact met en ondersteuning van de hostingexperts van Hostnet.
Heb je interesse in managed hosting? Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.