Registreer voordelig jouw domeinnaam

.nl actie 11,- 5 , - 1e jaar

Tips voor een geschikte domeinnaam

Ben je op zoek naar een passende domeinnaam? Wij helpen je graag op weg, zodat je de meest geschikte domeinnaam registreert. Hieronder geven wij je handige tips en suggesties voor het kiezen van een nieuw domein.

Wat zijn de eisen aan een domeinnaam?

 • Een domeinnaam dient uit minimaal 3 en maximaal 63 tekens te bestaan.
 • Een domein bestaat uit letters van het Nederlands alfabet, cijfers of een koppelteken (-). Je mag het koppelteken alleen gebruiken tussen 2 letters of cijfers.
 • Een domeinnaam bevat geen hoofdletters, spaties of andere vreemde tekens.

Hoe kies ik een geschikte domeinnaam?

 • Bepaal eerst het doel en de doelgroep van je website. Maak een domeinnaam die op jouw doel en doelgroep inspeelt. Bij Hostnet heb je de keuze uit honderden domeinextensies wereldwijd. Zo is er voor elke doelgroep en doel een passende extensie te vinden. Heb je bijvoorbeeld een Nederlandse doelgroep, dan is een .nl domein vaak vanzelfsprekend. Ben je actief in de informatietechnologie? Registreer dan een domeinnaam met de .it extensie.
 • Spel je domeinnaam zo eenvoudig mogelijk. Zo maken je bezoekers minder snel typefouten. Gebruik in je domeinnaam bijvoorbeeld 'denhaag' in plaats van 'sgravenhage' en 'domein' in plaats van 'domain'.
 • Houd je naam zo kort en beschrijvend mogelijk. Verwerk in je domeinnaam bijvoorbeeld 'ict' in plaats van 'informatie-en-communicatietechnologie'. Bezoekers onthouden een kort domein beter dan een lang domein.
 • Zijn er specifieke zoekwoorden van toepassing op de inhoud van je website? Verwerk deze zoekwoorden dan in de domeinnaam. Hierdoor vindt Google je website beter. Stel dat 'beauty' een belangrijk zoekwoord voor je website is, stel dan een domeinnaam samen waar dit zoekwoord in zit.
 • Maak met behulp van een extensie een opvallende en originele domeinnaam, zoals kadoot.je of radio8.fm.
 • Heb je een slogan? Verwerk deze slogan in je domeinnaam, bijvoorbeeld: allesvoorondernemendnederland.nl.

Wat doe ik als mijn gewenste domeinnaam bezet is?

 • Kijk of je dezelfde naam kunt combineren met een andere extensie. Stel dat bedrijf.nl bezet is, probeer dan bijvoorbeeld bedrijf.com, bedrijf.net of bedrijf.info.
 • Verwerk een plaatsnaam in je domeinnaam of zet 'bv' achter je naam als je een besloten vennootschap hebt, zoals hostnetamsterdam.nl of hostnetbv.nl.
 • Zet een koppelteken (-) tussen woorden, bijvoorbeeld web-site.nl, of laat het koppelteken juist weg.
 • Gebruik synoniemen voor bepaalde woorden uit de domeinnaam. Stel dat je domeinchecken.nl wilt registreren, maar dat deze domeinnaam bezet is, dan is domeincontroleren.nl een goed alternatief.

Welke verschillende domeinnamen zal ik registreren?

 • Registreer je naam in combinatie met meerdere extensies. Voorkom hiermee dat iemand anders bijvoorbeeld jouw .nl, .com of .eu domeinnaam registreert. Zo bescherm je je (bedrijfs)naam tegen domeinkapers en concurrenten. Wanneer je bijvoorbeeld een .nl domeinnaam vastlegt, is het verstandig om jouw naam ook met andere extensies als .com, .eu, .net en .info te registreren.
 • Het is zinvol om naast je merknaam ook alle productnamen als domeinen te registreren en deze allemaal door te sturen naar je hoofddomein. Je vergroot zo het aantal bezoekers van je website. Vaak typen bezoekers productnamen namelijk direct in de adresbalk van de browser.
 • Aangezien mensen snel spel- en typefouten maken, is het verstandig om verkeerd gespelde domeinnamen te registreren en deze door te sturen naar jouw hoofddomein. Zo loop je geen websitebezoekers mis. Voor Hostnet was het bijvoorbeeld van belang om hoostnet.nl vast te leggen en door te sturen naar hostnet.nl.

Inbegrepen bij je domeinnaamregistratie

Een domeinregistratie bij Hostnet is zo geregeld. Ook profiteer je van handige extra’s.

Gratis miniwebsite

Maak in no-time je eigen miniwebsite met Website Maker Lite. Zonder technische kennis.

Domein en e-mail doorsturen

Stuur je domeinnaam kosteloos door naar een site of je socialmedia-profiel. Ook je e-mail doorsturen is gratis.

De beste service

Heb je een vraag over nameservers, domeinbeheer of iets anders? We helpen je graag verder! 7 dagen per week.

Registreer snel je gekozen domeinnaam!

Heb je na het lezen van bovenstaande tips en suggesties een geschikte domeinnaam bedacht? Check snel of je domeinnaam beschikbaar is en vraag hem direct online aan.

Vanaf 5 , - p/j
448 beoordelingen
4.7
"Altijd behulpzaam, goede uitleg en antwoorden maar ook suggesties voor betere manieren om iets voor elkaar te krijgen."
Studio Witt
508 beoordelingen
4.3
"Zeer deskundige en prettige ondersteuning als je vragen hebt. Prima online omgeving om zaken zelf te regelen. Ik ben al jaren een zeer tevreden klant!"
Jeroen Rietveld