De 20 beste WordPress-blogthema’s [Editie 2023]

Lysanne Hopman
leestijd
De 20 beste WordPress-blogthema’s [Editie 2023]

Als je een WordPress-blog gaat maken of wanneer je al een blog hebt, is het belangrijk om het juiste thema te gebruiken. Een thema bepaalt namelijk het uiterlijk, de gebruikerservaring en functionaliteit van je blog. Maar het kiezen van een blogthema kan overweldigend zijn als er zoveel keuze is. Daar ga ik je bij helpen. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een WordPress-thema voor je blog gaat kiezen en vind je een lijst met de 20 beste thema’s van 2023.

Wat is een WordPress-thema?

Een WordPress-thema (WordPress theme) is een design waarmee je het uiterlijk van je blog bepaalt. Hierbij moet je denken aan lettertypes, kleuren en widgets. Naast deze punten heeft elk thema bijbehorende functies die je bijvoorbeeld met plugins of widgets aan je blog kunt toevoegen. Zoals socialmedia-knoppen of een contactformulier.

Breng je blog, website of webshop tot leven met WordPress. Inclusief installatie, https-verbinding en zakelijke e-mail.

Hoe kies je het juiste WordPress-blogthema?

Als je een blogthema voor WordPress gaat kiezen, wil je natuurlijk weten waar je op moet letten. We raden je dan ook aan om goed onderzoek te doen voordat je direct een mooi uitziend thema installeert op je blog. De onderstaande vragen kunnen je helpen:

 • Wat zijn jouw wensen?
  Maak een lijst met welke functies je op jouw website wilt hebben. Een slider? Of de optie om een webshop toe te voegen?
 • Wat is je budget?
  Bepaal je budget. Ga je voor een basiswebsite via een gratis thema? Of heb je geld om een op maat gemaakt thema te kopen?
 • Wat zijn de beoordelingen?
  Bekijk de beoordelingen van andere gebruikers. Hoeveel sterren heeft het thema? Zijn mensen (on)tevreden?
 • Hoe ziet de demo eruit?
  Met een demo krijg je een beter beeld van het thema. Past het thema bij wat je voor ogen hebt?
 • Krijg je support?
  Onderzoek welke ondersteuning je krijgt. Kijk er iemand met je mee bij een probleem? Of moet je het zelf oplossen?
 • Is het thema geschikt voor SEO?
  Ga na of het thema geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Laadt het thema snel in?
 • Is het thema responsive?
  Bekijk of je met het thema een responsive website kunt maken. Werkt het thema goed op mobiel?

Waar vind je WordPress-blogthema’s?

Er zijn diverse plekken waar je WordPress-blogthema’s vindt. Deze zijn onder te verdelen in 3 groepen, namelijk:

 1. de Thema Directory van WordPress.org;
 2. externe websites;
 3. Google.

1. Thema Directory

Op de website WordPress.org vind je de Thema Directory met daarin veel thema’s. Wanneer je in het submenu klikt op ‘Functie filter’ zie je onder ‘Onderwerp’ ‘Blog’ staan. Vink deze functie aan en klik vervolgens op ‘Filters toepassen’. Nu heb je een lijst met alle thema’s die geschikt zijn voor een blog.

2. Externe websites

Naast de Thema Directory kun je ook een kijkje nemen op andere websites. Vaak zijn dit betaalde thema’s waarbij je meer functies krijgt. Je vindt deze thema’s op bijvoorbeeld ThemeForest.

3. Google

Tot slot vind je via Google ook WordPress-blogthema’s. Met de zoekmachine zoek je naar een specifiek of op maat gemaakt thema. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de zoekwoorden ‘WordPress blog thema’ of ‘WordPress blog laten maken’.

Gratis vs. betaalde WordPress-blogthema’s

Voor WordPress zijn er zowel gratis als betaalde blogthema’s te vinden. Je vraagt je wellicht af wat het verschil is tussen beide groepen. Daarom som ik hieronder de voor- en nadelen voor je op.

Gratis WordPress-blogthema’s

 • geen kosten
 • basic ontwerp
 • beperkte ondersteuning
 • beperkte aanpassingsmogelijkheden
 • beperkte (beveiligings)updates 

Betaalde WordPress-blogthema’s

 • kosten
 • kwalitatief en geoptimaliseerd ontwerp
 • persoonlijke support, vaak voor 1 jaar
 • uitgebreide aanpassingsmogelijkheden
 • regelmatige (beveiligings)updates

Is een gratis WordPress-blogthema slecht? Niet per se. Als je net met je blog begint en een klein budget hebt, of als je wilt kijken of een blog iets voor je is, voldoet een gratis thema.

De 20 beste WordPress-blogthema’s

Jij wilt natuurlijk weten wat de beste WordPress-blogthema’s zijn. Dan ben je aan het juiste adres. Hieronder vind je er 20.

1. Astra

Astra is een snel, lichtgewicht en flexibel thema. Er zijn kant-en-klare ‘Starter Templates’ beschikbaar waarmee je snel en eenvoudig een prachtig ontwerp neerzet. Elk template is responsive, SEO-proof en laadt snel. Astra is compatibel met de bekende paginabouwers.

2. OceanWP

OceanWP is een multifunctioneel thema met veel functies en mogelijkheden. Zo kun je helemaal losgaan met het ontwerpen van je blog door 2 navigatiemenu’s toe te voegen of een fotogalerij aan te maken. Ook OceanWP komt met kant-en-klare templates, zodat je direct aan de slag kunt gaan.

3. Hestia

Met Hestia hoef je niet alle pagina’s van je blog te ontwerpen. Het thema bevat namelijk de belangrijkste onderdelen van een site. Via de WordPress Customizer ontwerp je direct je homepagina of blogartikelen. Hestia is compatibel met Gutenberg en andere populaire paginabouwers.

4. Writee

Writee is een WordPress-thema voor blogs over food, reizen, fashion, organisaties, persoonlijke verhalen en meer. Het thema is responsive en mobielvriendelijk. Ook bevat Writee 3 widgets, aanpasbare opties en een slider.

5. Ashe

Wil je blogartikelen uitlichten op de homepagina? Dan is Ashe iets voor jou. Het thema bevat een grote header-afbeelding en een slider waarmee je diverse artikelen in het zonnetje zet. Mocht je in de toekomst ook een WooCommerce-webshop maken, dan is Ashe daar klaar voor. Ashe kan samenwerken met de populaire paginabouwers.

6. Responsive

Responsive is een snel, lichtgewicht en flexibel WordPress-blogthema. Je beschikt over meer dan 100 kant-en-klare templates die werken met de Elementor- en Gutenberg-editor. Met de drag-and-drop-builder kun je eenvoudig jouw blog in elkaar zetten. Responsive is SEO-proof, responsive en biedt ondersteuning voor RTL-talen (rechts naar links-talen).

7. Fascinate

Met Fascinate geef je een modern en minimalistisch uiterlijk aan je blog. Het thema is geschikt voor zowel persoonlijke als professionele blogs in diverse niches als fashion, reizen, lifestyle en noem maar op. Fascinate is responsive, bevat extra functies voor onder andere social media en lazy loading voor afbeeldingen. Het thema kan overweg met WordPress-plugins als Jetpack, Mailchimp, Contact Form 7 en Yoast SEO.

8. Vogue

Ga je een fashionblog starten? Dan is Vogue het thema voor jou. Vogue is een SEO-proof, responsive en snel thema. Je beschikt over meerdere soorten headers, footers, blogs en meer, zodat je altijd een ontwerp maakt dat bij je past. Vogue werkt samen met de populairste paginabouwers.

9. Tracks

Tracks is een donker en minimalistisch thema dat geschikt is als je jouw foto’s wilt publiceren. Maar ook als je een andere soort blog maakt, is Tracks geschikt. Het thema bevat onder andere meer dan 50 socialmedia-iconen, een zoekbalk, en premium lay-outs. Tracks werkt samen met WooCommerce en Gutenberg.

10. Maxwell

Houd je van een minimalistisch uiterlijk? Kies dan voor Maxwell. Het thema straalt eenvoud uit, waardoor je content meer opvalt. Je beschikt met Maxwell over verschillende lettertypen, lay-outs en een slider.

11. Shapely

Shapely is een thema met veel geavanceerde functies. Zo kies je uit diverse widgets voor op de homepagina waarmee je onder andere een portfolio, testimonials, producten of diensten toevoegt. Shapely is niet per se gebouwd voor blogs, maar met een aantal aanpassingen is het mogelijk. Het thema is SEO-proof, mobielvriendelijk en responsive.

12. Squaretype

Squaretype is een snel en modern WordPress-blogthema. Je kunt een dark mode gebruiken, je portfolio tonen en je hebt keuze uit verschillende designs. Het thema bevat nog meer functies. Zo is het mogelijk om de sidebar, de achtergrond en kopgrootte naar wens aan te passen. Je kunt zelfs een YouTube-video als achtergrond gebruiken. Kortom, Squaretype bevat ontzettend veel functies.

13. The REX

The Rex is een WordPress-thema dat is gemaakt voor blogs, magazines, nieuws, reviews en fotografie. Het is een flexibel thema en eenvoudig in gebruik. Je beschikt over verschillende soorten functies, zoals een drag-and-drop-sitebuilder, een responsive design, vertalingen en een ‘laad meer’-knop.

14. Norway

Ga je bloggen over jouw reizen? Kies het minimalistische en snelle Norway. Je krijgt toegang tot meerdere lay-outs, onbeperkte kleuren, en professionele support. Norway is onder andere responsive, SEO-proof, en werkt samen met de Gutenberg-editor en Mailchimp.

15. Flexblog

Zeg je Flexblog, dan zeg je eenvoud, schoon en modern. Het thema is geschikt voor beginnende en ervaren websitebouwers. Flexblog is responsive en bevat verschillende opties om de lay-out te bouwen die bij je past. 

16. Newspaper

Met Newspaper maak je een nieuwswebsite, blog, magazine, reviewsite en meer. Het thema biedt support op AMP, RTL-talen, AVG en YouTube-video’s. Newspaper is snel en eenvoudig in gebruik en geschikt voor diverse niches. Ook kun je zorgeloos advertenties van Google Adsense plaatsen en eventueel een webshop starten via WooCommerce.

17. Soledad

Zoek je een thema dat je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken? Dan is Soledad de juiste keuze. Het thema werkt met hoogstaande technologieën als Open AI en een tool om teksten om te zetten naar spraakopnamen. Je beschikt over honderden kant-en-klare websites, homepagina’s en bloglay-outs. Mocht je in de toekomst ook een webshop aan je blog willen koppelen, dan kan dan met Soledad.

18. REHub

REHub is een veelzijdig thema voor een moderne blog. De ontwikkelaars hebben de laatste trends en SEO-technieken toegevoegd, zodat je beschikt over geavanceerde functies. Je hebt keuze uit tientallen lay-outs en blokken voor de Elementor-editor, zodat je jouw blog kan ontwerpen zoals jij dat wilt. Ook is het mogelijk om beweegbare animaties en vergelijkingstabellen toe te voegen aan je blog.

19. JNews

JNews is een alles in 1-thema. Je beschikt over meer dan 150 kant-en-klare homepagina’s die aansluiten bij een nieuwssite, magazine, blog en andere publicatiesites. JNews is compatibel met verschillende paginabouwers, zodat je zonder te coderen een blog in elkaar zet. Dankzij verschillende functies is het thema razendsnel, wat zorgt voor een goede Core Web Vitals-score. Ook zijn andere SEO-tools geïntegreerd, zodat je hoger in Google kunt scoren.

20. The Foux

Tot slot hebben we The Foux. Dit is een stijlvol thema met oog voor details en vrouwelijke energie. Je beschikt over 5 kant-en-klare homepagina’s of je bouwt er zelf een met de Visual Composer-editor. The Foux is responsive en laadt snel.

Conclusie

Een WordPres-blogthema bepaalt het uiterlijk, de gebruikerservaring en functionaliteit van je blog. Daarom is het belangrijk om een thema te kiezen dat hieraan voldoet en past bij je business. In dit artikel heb je kennisgemaakt met 20 mooie en professionele thema’s voor je blog. Hopelijk vind je na het lezen van dit artikel een prachtig WordPress-blogthema. Vergeet je niet je blog te promoten? Succes!

Welke WordPress-blogthema’s vind jij mooi? Laat een reactie achter!

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet