Dit moet je weten over jouw rechten bij een domeinnaam

Lysanne Hopman
leestijd
Dit moet je weten over jouw rechten bij een domeinnaam

Een domeinnaam is een belangrijk onderdeel van je business. Daarom is het goed om te weten welke rechten je als domeinhouder hebt en hoe je jouw handels- of merknaam kunt beschermen. In dit artikel lees je alles over het domeinnaamrecht en wat je kunt doen als er inbreuk wordt gepleegd.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het unieke adres van een website. Een domeinnaam is de eerste online indruk van je business en helpt bij je naamsbekendheid.

Als je een domeinnaam gaat registreren, koop je deze bij een registrar als Hostnet. Je bent dan niet de eigenaar, maar de juridische houder van de domeinnaam. Je huurt als het ware de domeinnaam voor (on)bepaalde tijd.

Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

Het domeinnaamrecht 

Het recht op een domeinnaam is niet wettelijk bepaald. Wel heb je als houder een aantal gebruiksrechten. Om je dit beter uit te leggen, vind je hieronder de rechten die je als houder hebt.

1. Gebruik

Als domeinhouder heb je het recht om je domeinnaam te gebruiken tijdens de contractperiode. Mits je blijft betalen. Vaak worden domeinnamen automatisch verlengd, dus dan blijf je het gebruiksrecht behouden totdat je het contract opzegt.

Een tussenpartij is betrokken

Jij hoeft niet per se de juridische domeinhouder van je business te zijn. Het kan ook een tussenpartij zijn die bijvoorbeeld het domeinbeheer in handen heeft. Of je webdeveloper. De vraag is dan wie de rechthebbende is op de domeinnaam. Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. De domeinnaam is tijdens de registratie alsnog op jouw naam geregistreerd en er is sprake van een tussenpartij.
  2. De domeinnaam staat op de naam van de tussenpartij. Je kunt de domeinnaam laten overdragen naar jouw gegevens. Hiervoor moet je het domeincontract verplaatsen en de WHOIS-gegevens wijzigen.

2. Exclusiviteit

Een domeinnaam kan slechts 1 keer worden geregistreerd. Hierbij is ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ van toepassing. Dit betekent dat degene die de domeinnaam als eerst registreert, ‘m ook krijgt. Tenzij je het domeincontract opzegt. Dan komt de domeinnaam weer vrij en kan iedereen deze registreren.

3. Verkoop of overdracht

Als juridische domeinhouder heb je het recht om je domeinnaam te verkopen of over te dragen aan iemand anders. 

4. Bescherming tegen inbreuk

Niemand mag zomaar je handels- of merknaam gebruiken. Gebeurt dit met een domeinnaam? Dan is het mogelijk om beroep te doen op het merken- en handelsnaamrecht. Daar zitten echter voorwaarden aan vast.

Voorbeeld

Stel, dat er 3 bedrijven zijn met dezelfde merknaam, maar ze opereren alle 3 in een andere branche. Dan mogen ze alle 3 de merknaam in hun domeinnaam gebruiken. Dit geldt ook als de 3 bedrijven dezelfde handelsnaam hebben en in dezelfde branche actief zijn, mits ze niet in dezelfde regio werken.

Het wordt een ander verhaal als er verwarring optreedt of als iemand van je merknaam wilt profiteren. Als een bedrijf met dezelfde naam ineens producten of diensten gaat verkopen die jij al verkoopt onder die naam, dan kan er sprake van inbreuk zijn. In dit geval kun je tegen de houder van de verwarrende domeinnaam optreden.

Gebruik je beschrijvende woorden in je domeinnaam? Bijvoorbeeld ‘demooisterodepennen.nl’ en iemand registreert ‘demooisterodepennen1.nl’. Dan is het niet per se een inbreuk op het handels- of merkenrecht, tenzij je de naam ‘demooisterodepennen’ als handelsnaam of merk gebruikt.

Bescherm je rechten

Om inbreuk op je merk- of handelsnaam te voorkomen, is het verstandig om meerdere domeinnamen te kopen. Als je dus merkx.nl registreert, kun je het best ook merkx.com en dezelfde naam onder de voor jou belangrijke topleveldomeinen aanschaffen. Of domeinnamen die lijken op het domein dat je gebruikt.

Wat kan ik doen als een domeinnaam inbreuk maakt?

Mocht het kwaad al geschied zijn, dan is het mogelijk, als je goede onderbouwing hebt, om de domeinnaam op te eisen. Dit kan op 3 manieren:

  1. Gebruik de arbitrageprocedure
    Bij een arbitrageprocedure neemt een onafhankelijke derde partij een beslissing over de domeinnaam. Beide partijen moeten vooraf akkoord gaan met de beslissing en kunnen hiervan niet afwijken. Heb je een .nl domeinnaam? Meer informatie vind je op deze pagina van SIDN.
  2. Stap naar de rechter
    Door naar de rechter te stappen, kun je via een vonnis eisen dat jij de houder van de domeinnaam wordt. Dit is echter duur en tijdrovend.
  3. Sommatiebrief
    Je kunt er ook voor kiezen om informeel te schikken met de ander. Lukt dit niet? Dan is een sommatiebrief mogelijk. Met een sommatiebrief kun je echter niets afdwingen.

In het kort

Door het begrijpen van het domeinnaamrecht krijg je inzicht in welke rechten je als houder hebt en hoe je jouw merk- en handelsnaam kunt beschermen. Met de kennis uit dit artikel, weet je meer over het domeinnaamrecht en wat je kunt doen als er inbreuk wordt gepleegd.

Dit artikel is tot stand gekomen door meerdere online bronnen te raadplegen. Hostnet is geen juridische partij. Voor vragen over het domeinnaamrecht dien je een juridische partij in te schakelen.

Product
Actie 16,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

  • 7 dagen p/w support
  • Gratis subdomein(en) aanmaken
  • Domeinnaam doorsturen
  • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
  • Flexibel uitbreidbaar
  • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties 5
  • Wat als iemand je (geregistreerde) merknaam gebruikt voor een domeinnaam?

    • Mits je je merknaam goed hebt beschermd dan kan diegene helaas niets met de domainnaam waar jouw beschermde merkenrecht in vermeld staat.

      Veel failliete bedrijven blijven teren op hun merkenrecht door op een juridische wijze domainnamen/websites op te eisen die het merkenrecht schenden( d.w.z diegene die niet de rechtmatige eigenaar is van het merk).

      Hoop dat het wat duidelijker is.

    • Dan kun je tegen die partij een UDRP starten als: 1. zij geen recht hebben op die merknaam (mogelijk voor een ander soort product of dienst dan de jouwe), en 2. zij die domeinnaam inzetten voor competitief of kwaadwillend gebruik. Voor meer informatie zie: https://www.hostnet.nl/academy/2014/04/11/domeinnaamgeschil-wat-belangrijk/

  • Ik zit al bijna 30 jaar in de ICT en heb gezien hoe een clubke zichzelf zeer suprematisch achtende lieden de handen hebben weten te leggen op het recht tot het registreren van nl-domeinen daar is nu de SIDN uit ontstaan, eerst nog mocht en kon je zonder dat het je een bedrijf was niet eens een familienaam regitreren je moest daarvoor een kvk-nummer bezitten. Ik erger me er vreselijk aan dat ik mijn domeinnaam (in dit speciale geval onze FAMILIENAAM) niet zelf kan beheren en dat ik altijd afhankelijk ben van een registrant. Dat houd defacto in dat bijvoorbeeld: een verhuizing, ik niet zelf kan regelen maar dat eerst aan de registar een verhuistoken gevraagd moet worden en dat kost allemaal verwaarloosde tijd. Ook erger ik mij aan dat bij SIDN als wel bij WHOIS de Reseller Registar wordt vermeld (gratis reclame en waarvoor is dat nodig). Ook is voor mij nooit inzichtelijk wat de kwaliteit is van het DNS-punt. Je bent altijd afhankelijk van de voorwaarden van een hoster. Ik wilde mijn familienaam overzetten op mijn zoon zijn naam als eigenaar, nota bene omdat ik terminaal ziek ben, daarvoor moest ik eerst een account voor hem aanmaken en dan een officiële verhuizing aanvragen, dit alles natuurlijk met kosten. Terwijl in het dashboard van de hoster feitelijk alleen maar de eigenaarsnaam van mijn zoon en zijn rekeningnummer veranderd/gemuteerd diende te worden. Natuurlijk moeten ze dat wel controleren maar dat kan eenvoudigweg met eventuele kopieën van indentietspapieren. Hoe is dat bij jullie geregeld ik heb 12 domeinen in beheer waaronder ook mijn persoonlijke ik ben vanaf 1997 bij deze hoster gebleven, ik wil nu een goede hoster kiezen. Sorry van mijn voorlopige igognito dat komt omdat ik privacy privacy hetgeen overal op straat ligt, vindt dat; ik alleen mijn persoonsgegevens wil geven daar waar dat echt nodig is.

    met vriendelijke groet Q.

    • Beste Q and Q,

      Bedankt voor je bericht.

      Ook Hostnet neemt .nl domeinnamen af bij SIDN. Dit betekent dat wij ons aan hun voorwaarden houden. Hierdor worden zowel SIDN als Hostnet getoond in de WHOIS-gegevens van een .nl domeinnaam.

      Voor het overzetten van een domeinnaam naar een andere eigenaar (houder) werkt het bij ons iets anders. Geef als eerst het e-mailadres op van de nieuwe houder (je zoon in dit geval). Hij krijgt van ons een e-mail met daarin een link om zijn gegevens in te voeren en een account aan te maken. Vervolgens wordt het huidige domeincontract overgezet naar het nieuwe account. Er komen dus geen extra kosten bij kijken. Mocht je vervolgens ook de WHOIS-gegevens van de domeinnaam willen wijzigen, dan worden er wel kosten in rekening gebracht. Wij vragen € 10 voor een wijziging aan de WHOIS-gegevens van een domeinnaam.

      Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met onze Klantenservice. Dit kan telefonisch via 020-7500800, of via de chat op Hostnet.nl.

      Met vriendelijke groet,
      Jasper

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet