Domeinnaamrecht: hoe zit dat?

Arthur Zonnenberg
leestijd
Domeinnaamrecht: hoe zit dat?

Sinds het begin van het internet is er tussen juristen discussie over wat een domeinnaam nou precies is. Is een domeinnaam wel echt van jou als je deze hebt geregistreerd? Wat betekent dit voor de houder van een domeinnaam? En wat moet je doen om je domeinnaam te kunnen blijven gebruiken? Woorden als ‘eigendom’ of ‘bezit’ worden juridisch alleen gebruikt voor fysieke objecten. Voor een virtuele domeinnaam spreken we daarom over het ‘recht hebben op een domeinnaam’. Maar hoe werkt het domeinnaamrecht?

Absoluut of relatief?

Een domeinnaam geeft een recht om deze te gebruiken tegenover een uitgevende instantie, die tot taak heeft domeinnamen bereikbaar te maken. We noemen dat een relatief recht. Het is geen absoluut recht, zoals het eigendom van bijvoorbeeld een stuk grond, dat je tegenover iedereen kunt handhaven. In theorie kan ook een andere partij dan de uitgevende instantie jouw domeinnaam bereikbaar maken, mits de eindgebruikers hun standaard configuratie technisch aanpassen om daaraan mee te werken. Gelukkig komt dat niet voor, maar als het zou gebeuren, is er geen wet die meerdere domeinnetwerken op het internet verbiedt.

Recht op registratie of ook op gebruik?

Dit is een interessante vraag, omdat er onder juristen verschillende perspectieven bestaan die allebei ondersteunen. Door een registratieovereenkomst krijg je een vorderingsrecht voor de domeinnaam naar de uitgevende instantie toe, zodat de domeinnaam in ruil voor een vergoeding op naam van jou als domeinnaamhouder komt en blijft. Het gebruik van de domeinnaam voor websites, e-mail, of de bereikbaarheid in het algemeen, kun je zien als een dienst die uiteindelijk tot stoffelijk voordeel leidt. Je gebruik van de domeinnaam is in dat perspectief een vermogensrecht. Een provider kan bij dat gebruik voor je bemiddelen, maar het gebruik niet garanderen (bijvoorbeeld als het internet niet bereikbaar is).

In de praktijk

Een domeinnaam kan als gevolg van een faillissement of overlijden in de boedel terechtkomen. Een curator respectievelijk executeur dient dan in overleg uit te zoeken wie de nieuwe domeinnaamhouder wordt. Het is dan nodig om de juridische houder te wijzigen. In voorbereiding op een rechtszaak kan er in bepaalde gevallen beslag worden gelegd op een domeinnaam. En je kunt zelfs je domeinnaam verpanden, als je de regels volgt.

Samenvattend: wat is juridisch gezien een domeinnaam?

Een domeinnaam zelf wordt door ons gezien als een relatief vorderingsrecht, een vordering op naam. Het gebruik van een domeinnaam wordt behandeld als een relatief vermogensrecht. In de praktijk registreer je een domeinnaam via een provider. Naast de registratievoorwaarden van de provider gelden ook de registratievoorwaarden van de uitgevende instantie. Een domeinnaam zelf kan in de boedel terechtkomen als vermogensrecht, zonder dat het officieel die status heeft. Voor de wetgever is daardoor nog een taak weggelegd om dit goed te regelen.

Heb je vragen over dit artikel? Ik hoor het graag. Laat hieronder een berichtje achter!

Delen
Arthur Zonnenberg

Was tot voor kort werkzaam als Productmanager Domeinnamen bij Hostnet.

Reacties 5
 • Wat als iemand je (geregistreerde) merknaam gebruikt voor een domeinnaam?

  • Mits je je merknaam goed hebt beschermd dan kan diegene helaas niets met de domainnaam waar jouw beschermde merkenrecht in vermeld staat.

   Veel failliete bedrijven blijven teren op hun merkenrecht door op een juridische wijze domainnamen/websites op te eisen die het merkenrecht schenden( d.w.z diegene die niet de rechtmatige eigenaar is van het merk).

   Hoop dat het wat duidelijker is.

  • Dan kun je tegen die partij een UDRP starten als: 1. zij geen recht hebben op die merknaam (mogelijk voor een ander soort product of dienst dan de jouwe), en 2. zij die domeinnaam inzetten voor competitief of kwaadwillend gebruik. Voor meer informatie zie: https://www.hostnet.nl/academy/2014/04/11/domeinnaamgeschil-wat-belangrijk/

 • Ik zit al bijna 30 jaar in de ICT en heb gezien hoe een clubke zichzelf zeer suprematisch achtende lieden de handen hebben weten te leggen op het recht tot het registreren van nl-domeinen daar is nu de SIDN uit ontstaan, eerst nog mocht en kon je zonder dat het je een bedrijf was niet eens een familienaam regitreren je moest daarvoor een kvk-nummer bezitten. Ik erger me er vreselijk aan dat ik mijn domeinnaam (in dit speciale geval onze FAMILIENAAM) niet zelf kan beheren en dat ik altijd afhankelijk ben van een registrant. Dat houd defacto in dat bijvoorbeeld: een verhuizing, ik niet zelf kan regelen maar dat eerst aan de registar een verhuistoken gevraagd moet worden en dat kost allemaal verwaarloosde tijd. Ook erger ik mij aan dat bij SIDN als wel bij WHOIS de Reseller Registar wordt vermeld (gratis reclame en waarvoor is dat nodig). Ook is voor mij nooit inzichtelijk wat de kwaliteit is van het DNS-punt. Je bent altijd afhankelijk van de voorwaarden van een hoster. Ik wilde mijn familienaam overzetten op mijn zoon zijn naam als eigenaar, nota bene omdat ik terminaal ziek ben, daarvoor moest ik eerst een account voor hem aanmaken en dan een officiële verhuizing aanvragen, dit alles natuurlijk met kosten. Terwijl in het dashboard van de hoster feitelijk alleen maar de eigenaarsnaam van mijn zoon en zijn rekeningnummer veranderd/gemuteerd diende te worden. Natuurlijk moeten ze dat wel controleren maar dat kan eenvoudigweg met eventuele kopieën van indentietspapieren. Hoe is dat bij jullie geregeld ik heb 12 domeinen in beheer waaronder ook mijn persoonlijke ik ben vanaf 1997 bij deze hoster gebleven, ik wil nu een goede hoster kiezen. Sorry van mijn voorlopige igognito dat komt omdat ik privacy privacy hetgeen overal op straat ligt, vindt dat; ik alleen mijn persoonsgegevens wil geven daar waar dat echt nodig is.

  met vriendelijke groet Q.

  • Beste Q and Q,

   Bedankt voor je bericht.

   Ook Hostnet neemt .nl domeinnamen af bij SIDN. Dit betekent dat wij ons aan hun voorwaarden houden. Hierdor worden zowel SIDN als Hostnet getoond in de WHOIS-gegevens van een .nl domeinnaam.

   Voor het overzetten van een domeinnaam naar een andere eigenaar (houder) werkt het bij ons iets anders. Geef als eerst het e-mailadres op van de nieuwe houder (je zoon in dit geval). Hij krijgt van ons een e-mail met daarin een link om zijn gegevens in te voeren en een account aan te maken. Vervolgens wordt het huidige domeincontract overgezet naar het nieuwe account. Er komen dus geen extra kosten bij kijken. Mocht je vervolgens ook de WHOIS-gegevens van de domeinnaam willen wijzigen, dan worden er wel kosten in rekening gebracht. Wij vragen € 10 voor een wijziging aan de WHOIS-gegevens van een domeinnaam.

   Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met onze Klantenservice. Dit kan telefonisch via 020-7500800, of via de chat op Hostnet.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Jasper

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet