25 jonge ondernemers onder de 18 (+ hun beste tips voor jong ondernemen) 

Romy Veul
leestijd
25 jonge ondernemers onder de 18 (+ hun beste tips voor jong ondernemen) 

Steeds meer jongeren zetten al in hun schooltijd de stap naar het ondernemerschap. In 2022 waren er zelfs 2,5x zoveel jonge ondernemers als in 2017 (bron: Kamer van Koophandel). Niet vreemd ook! Ondernemen geeft jongeren vrijheid. Je hebt nog geen grote financiële verplichtingen. En als je het goed aanpakt, levert het je veel meer op dan een baan als vakkenvuller. Maar hoe pak je jong ondernemen goed aan? Laat je inspireren door deze lijst met 25 succesvolle jonge ondernemers die jou voorgingen. En door onze praktische tips om zelf te ondernemen vóór je 18e

Hoeveel jonge ondernemers zijn er in Nederland? 

In Nederland neemt het aantal jonge ondernemers de laatste jaren flink toe. Volgens de Kamer van Koophandel waren er in 2022 meer dan 50.000 ondernemers onder de 21 jaar. Dat is een stijging van 173% ten opzichte van 2017. Vooral opvallend is de groei van het aantal ondernemers van 15 jaar en jonger. Dit aantal ondernemers steeg tussen 2017 en 2022 met maar liefst 683%. 

Deze ondernemers hebben allerlei soorten bedrijven: van een IT-onderneming tot een marketingbureau, een webshop of een eigen vlogkanaal. Kijken we naar tieners tussen de 10 en 14 jaar die in het KVK-register staan, dan hebben de meeste een webshop. En dan met name in kleding of accessoires. Maar ook de verkoop van snoep of ander eten op markten is populair. 

Waarom zijn er steeds meer jonge ondernemers? 

Steeds meer Nederlandse jongeren kiezen er dus voor om al jong te ondernemen. Waarom spreekt het ondernemerschap hen zo aan?  

Jong beginnen met ondernemen heeft zo zijn voordelen.: 

  • Je hebt vaak nog geen hypotheek en kinderen, waardoor je meer vrijheid hebt om te experimenteren. 
  • Als je een maand minder inkomsten hebt, is dat niet meteen een groot probleem wanneer je nog bij je ouders woont.  
  • En als je onderneming niet slaagt, kun je altijd alsnog voor een baas werken bij de supermarkt, in de horeca of op een andere plek.  

Daarnaast zijn er een paar redenen waardoor ondernemen veel jongeren aanspreekt: 

  • Volgens Jessica van El, adviseur jonge ondernemers bij de Kamer van Koophandel (KVK), zorgt het onderwijs ervoor dat steeds meer jongeren ondernemersambities krijgen. Scholen leren jongeren steeds vaker een ondernemende houding aan (bron: Goedemorgen Nederland).  
  • Ook speelt volgens de KVK mee dat de nieuwe generatie veel digitale kennis heeft. Daardoor weten jongeren vaak wat hen te doen staat om hun bedrijf beter zichtbaar te maken.  
  • Vloggers, bloggers en rolmodellen laten op social jongeren zien hoe je al op jonge leeftijd online succesvol kunt zijn. 
  • Volgens Debby van Wijngaarden, woordvoerder van de Kamer van Koophandel, is deze generatie minder bang om fouten te maken en heeft ze meer lef. Jongeren vinden het vaak minder spannend om risico’s te nemen. 
  • Verder hebben jongeren volgens haar meer behoefte om zelf hun tijd in te delen. Daar past een onderneming beter bij dan een 9-tot-5-baan voor een baas. 

25 jonge ondernemers onder de 18 jaar 

Heb jij ambities om als jonge ondernemer aan de weg te timmeren? Goed nieuws: al veel jonge ondernemers gingen jou met succes voor. Sommige van hen hebben een paar jaar later zelfs een miljoenenbedrijf. Laat je inspireren door deze 25 jonge ondernemers onder de 18. 

1. Tio Laurey 

De Groningse student Tio Laurey was pas 14 toen hij startte met zijn handel in schoenen. Inmiddels heeft hij er een schaalbaar bedrijf van gemaakt waarmee hij op termijn over de hele wereld actief wil zijn. Via zijn sneakerplatform Woovin kunnen resellers een account aanmaken om zo schoenen te verkopen aan anderen. Naar eigen zeggen wil hij daarmee handelen in sneakers “betaalbaar maken voor kopers, winstgevender voor verkopers en persoonlijk voor de hele industrie”. 

2. Thomas Lijten 

Thomas Lijten startte op zijn 17e zijn eigen ijssalon in Veenendaal. Nadat hij werd afgewezen voor een vervolgopleiding na de havo, besloot hij als ondernemer aan de slag te gaan. Het begon met de ijssalon Daisy’s; later doopte hij deze om tot ZAZU Gelato Bar. Het hoogseizoen is in de zomermaanden, maar hij verdient in die tijd genoeg voor het hele jaar.  

Onlangs liet hij de muren achter de ijssalon doorbreken om ook een worship café te starten waar jongeren kunnen samenkomen. Zo wordt Thomas’ droom steeds iets groter en – naar eigen zeggen – ook zinvoller. Het gaat hem om meer dan de winst, ook om mensen samen te brengen. 

3. Jonathan van den Brink

Inmiddels is hij 23, maar Jonathan van den Brink startte zijn bedrijf Van den Brink IT op zijn 17e. Als ondernemer bouwt hij websites voor bedrijven.  

Op jonge leeftijd ondernemen heeft volgens Jonathan zo zijn voordelen: “Als je start, verdien je niet meteen zo veel geld. Voor jonge ondernemers is dit een minder groot probleem omdat ze nog geen gezin of koophuis hebben. Daarom durfde ik ook te experimenteren met het ontwikkelen van verschillende systemen.” 

4. Jelle de Groot  

De 24-jarige Jelle de Groot runt sinds zijn 20e het bedrijf Rivercity (voorheen Bootverhuur Hilligersberg). Hij startte dit Rotterdamse rondvaartbedrijf in zijn eerste studiejaar. Vier jaar later heeft hij 10 sloepen en verdient hij zijn volledige inkomen met zijn bedrijf. Kortom: de zaken gaan goed! 

5. Ben Woldring 

Ben Woldring was pas 13 toen hij in 1998 zijn bedrijf Bellen.com oprichtte. Met deze vergelijkingssite voor telecomaanbiedingen was hij destijds een van de eerste vergelijkingsplatforms. Inmiddels heeft Ben talloze vergelijkingssites, waarvan Gaslicht.com de bekendste is. Ben timmert dan ook al meer dan 25 jaar aan de weg als ondernemer. En met veel succes! 

6. Omar Munie 

De Somalisch-Nederlandse modeontwerper Omar Munie startte zijn bedrijf Omar Munie Clothing tijdens zijn opleiding aan de modevakschool. Tijdens zijn studie werd hij al uitgeroepen tot MBO Uitblinker van het Jaar. En even later ging hij er ook met de prijs Beste Ondernemer onder de 25 vandoor. Inmiddels verkoopt hij onder de naam Munie&Co talloze kledingitems en accessoires via zijn webshop en via fysieke kledingwinkels in Leidschendam en Rotterdam. 

7. Annemijn Otten 

Deze jonge ondernemer startte op haar 14e het bedrijf Countrywood: een online winkel in tuinmeubelen en -accessoires van hout. Denk daarbij aan blokhutten, hekwerk en hot tubs. Ze is er naar eigen zeggen “ingerold”. Haar vader zag potentie in tuinmeubelen van steigerhout verkopen, kocht een partij op en liet Annemijn die online verkopen. Zo is haar eigen bedrijf geboren. Al snel ging Annemijn zonder haar vaders hulp op eigen houtje verder. Inmiddels is ze 30 jaar en woont ze – dankzij haar ondernemerssuccessen in Marbella. 

De tip die ze in Metro aan andere jonge ondernemers meegeeft? Ga ervoor, doe het! Of in haar woorden: 

“Begin gewoon met je business, al is het maar heel klein. Kijk maar waar het schip strandt. Natuurlijk hoop je dat het schip blijft varen, maar doen dus.” 

8. Jade Anna van Vliet 

Veel jongeren zullen influencer Jade Anna wel kennen. Ze is al jarenlang zichtbaar op Instagram en heeft daar inmiddels meer dan 1 miljoen volgers. Met haar samenwerkingen met merken via YouTube, Instagram en TikTok én met haar eigen productlijn ‘bi yu’ verdient ze jaarlijks een fors bedrag. Ze had dan ook vlak na haar twintigste al een eigen huis gekocht. Zonder hypotheek ook nog. 

9. Enzo Knol

Wie kent hem niet? Enzo Knol begon al op jonge leeftijd met vloggen over zijn dagelijks leven. Hij heeft een van de grootste YouTube-kanalen van Nederland met ruim 2,4 miljoen abonnees. Ook brengt hij onder de naam KnolPower eigen collecties uit met o.a. T-shirts, schoolartikelen, petten en tassen. Zijn vermogen wordt inmiddels geschat op een paar miljoen. 

10. Dylan Haegens 

De Limburgse Dylan Haegens is nóg een bekende YouTuber en een jonge ondernemer. Hij maakt vooral komische video’s voor jonge kijkers. Inmiddels heeft hij zo’n 1,8 miljoen abonnees en heeft hij een team om zich heen en een heus kantoor. Maar ook hij begon ooit vanuit zijn zolderkamer bij zijn ouders thuis. Zelfs zonder een echte camera; zijn eerste video nam hij op met een webcam. 

Met zijn bedrijf Haegens Media, dat hij inmiddels samen met zijn vrouw Marit Haegens-Brugman runt, brengt hij ook veel merchandise uit. Denk aan agenda’s en schoolboeken. Daarmee is zijn YouTube-kanaal uitgegroeid tot veel meer dan dat.  

11. Kalvijn 

Ook Kelvin Boerma (bij het publiek bekend als Kalvijn) was er al jong bij. Hij was 13 toen hij zijn eerste YouTube-video’s opnam. Hij was destijds een van de eersten die YouTube vooral gebruikte om sketches en comedy op te nemen. Dat het publiek graag naar hem kijkt, blijkt wel uit het feit dat hij meer dan 1,2 miljoen abonnees heeft. Kelvin benadrukt bij BNNVARA dat zijn werk totaal niet aansluit op zijn studie, maar dat dat ook niet hoeft. Of zoals hij het zelf zegt: 

“Gewoon proberen is de beste leerschool!” 

12. Joshua Kaats 

Als er iemand is die weet hoe je dropshipping succesvol aanpakt, dan is het Joshua Kaats wel. Hij heeft naar eigen zeggen meer dan € 100 miljoen omgezet en heeft in zijn Dropship Academy ook al meer dan 7.000 mensen geholpen om hun eigen online dropshipping-bedrijf op te zetten. Volgens zijn site heeft hij inmiddels meer dan 60 medewerkers voor zich werken. Ook timmert Joshua op social media hard aan de weg met meer dan 70.000 volgers in totaal. 

13. Rachelle Blok 

Rachelle startte haar eerste bedrijf toen ze net 18 was. Onder de naam Blok WebDesign bouwde ze WordPress-websites voor zelfstandigen, zoals kapsalons en sigarenwinkels.  

Als kersverse ondernemer begon Rachelle voor een laag uurtarief van maar € 8 per uur, toen nog op basis van uurtje-factuurtje. Later leerde ze dat je als ondernemer veel meer vrijheid kunt ervaren met een schaalbaar verdienmodel en een slimme marketingformule. Inmiddels zet ze haar ervaring in om trainers, coaches en experts te helpen om online cursussen te maken en die te verkopen.  

14. Rens Zuiderwijk 

De inmiddels 19-jarige Rens Zuiderwijk uit Westland is al sinds zijn 9e ondernemer. Hij is oprichter en algemeen directeur van Lasergame Verhuur Nederland. Het idee ontstond spontaan toen hij zelf ging lasergamen. Aan EenVandaag vertelt hij: “Toen ik een keer wilde lasergamen, was dat vrij duur. Dus toen ben ik aan de slag gegaan om zelf pistolen aan te schaffen en te verhuren”.  

Zijn bedrijf startte klein, maar inmiddels heeft Rens meer dan 7 vestigingen in Nederland en verdient hij, naast zijn studie, heel goed met het bedrijf. 

15. Joep van Damme 

De nu 17-jarige Joep leerde ooit breien en haken van zijn oma. Op zijn 12e besloot hij om zijn ontwerpen voor brei- en haakprojecten via Facebook te delen. Vanaf dat moment krijgt hij aanvragen voor mutsen op maat. Na een artikel in de lokale krant van Vlissingen en een interview met Omroep Zeeland krijgt hij zelfs landelijke media-aandacht. Er komen zoveel aanvragen dat hij met zijn oma en tante maar liefst duizend mutsen in een jaar tijd moet haken. Zijn bedrijf werd geboren. 

Inmiddels pakt Joep het ondernemen anders aan. Hij heeft nu zijn eigen webshop, een eigen wolmerk, een haakboek en een YouTube-kanaal. Ook geeft hij brei- en haakworkshops.  

16. Kasper Dolk 

Kasper is met zijn 16 jaar een piepjonge designer. Al vanaf zijn 13e ontwerpt hij apps en websites. YouTube-tutorials waren zijn leerschool. Na schooltijd werkte hij in de avonduren aan projecten voor klanten. Tegenwoordig bouwt hij vooral nog landingspagina’s en Shopify-thema’s, die hij verkoopt vanuit de bedrijven Conversion en Maison Commerce. 

17. Dylan Bouwhuis 

Dylan verdient zijn geld als online gamer. Hij verdient zelfs zo goed dat hij zijn school op een lager pitje heeft gezet en nog maar 1,5 dag per week naar school hoeft. Hij vroeg de kantonrechter om een handlichting, zodat hij al op zijn 16e zonder toestemming van zijn ouders handtekeningen kan zetten en contracten kan afsluiten. Die toestemming werd inderdaad aan hem verleend. 

18. Amar Provoost 

Al op zijn 15e haalde Amar Provoost zijn eerste grote klus binnen. Hij stapte op voetbalclub Heracles af en nam allerlei koffiemokken mee met een opdruk van het Heracles-logo. De club besloot klant te worden en hij mocht 100 mokken leveren. Daar startte zijn ondernemersavontuur. Naar eigen zeggen wilde Amar op zijn achtste al ondernemer worden. Die droom is hij nu aan het verwezenlijken. 

19. Daniël van Iwaarden 

Daniël startte in 2010 op 17-jarige leeftijd zijn mediabedrijf Trainews Media samen met Huibert Goedgebure. Ze studeerden allebei voor junior-accountmanager en richtten als studieproject een eigen bedrijf op.  

Later maken de twee samen een doorstart van het bedrijf onder de naam Trainews Media. Destijds traden ze naar buiten met het portal Verspreiden.com, waarmee ondernemers zelf een krant of flyer konden maken. Tien jaar later is het bedrijf een andere richting ingeslagen. Nu helpt Daniël met zijn bedrijf ondernemers bij nog veel meer marketingstappen, zoals online campagnes en direct mailings.  

20. Suus Lothmann 

Suus vond het op haar 14e al leuk om van kralen en onderdelen haar eigen sieraden te maken. Toen ze haar ontwerpen via Instagram ging delen, kregen steeds meer mensen er belangstelling voor. Een paar jaar later werd haar bedrijf Jewellery by Suus geboren en had ze een eigen webshop en een succesvol Instagram-account.  

Inmiddels maakt Suus de sieraden niet meer allemaal zelf, maar laat deze voor een deel maken door werknemers in een sociale werkplaats in Nederland en in Italië. Haar bedrijf is in korte tijd enorm gegroeid en de sieraden gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank. 

21. Luca Vasseur 

Ken je de cannoli: een populair Siciliaans koekje uit de frituur? Luca Vasseur, een ondernemer met Italiaanse roots, bouwde er een compleet bedrijf omheen. Met zijn bedrijf I Love Cannoli verkoopt hij wekelijks zo’n 20.000 cannoli’s. Daarbij bedenkt hij continu nieuwe smaken en vullingen. Niet voor niets werd hij in 2023 door MT/Sprout uitgeroepen tot een van 25 beste ondernemers onder de 25 jaar. 

22. Tim en Fleur Lafeber 

De Reeuwijkse Tim en Fleur Lafeber (broer en zus) waren pas 11 en 14 jaar toen ze hun eigen verhuurbedrijf oprichtten. Later kwam daar een ijsvlot bij: een vlot waarmee ze op het water van de Reeuwijkse Plassen Italiaans schepijs verkopen. Hoe het bedrijf is ontstaan? Tim vroeg zich tijdens zijn vaartochten over de plassen vaak af waarom het zo ver weg was naar een ijsverkooppunt. Daarom besloot hij vanaf een vlot het ijs naar de vaarders toe te brengen. 

Tim en Fleur blijven hun bedrijf trouwens uitbreiden. Later kwamen er tuktuks bij hun aanbod: mensen kunnen bijvoorbeeld een barista-tuktuk of een wafeltuktuk huren. De ondernemers hebben grote klanten als Ajax en Heineken. En ze combineren het ondernemen allebei met een hbo-studie.  

23. Jelle van Golen 

Jelle begon al op jonge leeftijd met ondernemen, destijds met een eigen Instagram-netwerk. Later richtte hij zijn eigen schoenenhandel op. Nu handelt hij, naast zijn studie, in cryptovaluta.  

Jelle biecht op de website Basiskennis Ondernemerschap eerlijk op: “Ik ben vaak onderuitgegaan. Meer dan 50% van mijn ideeën is volledig mislukt”. Maar hij liet zich niet uit het veld slaan en verdient nu succesvol geld vanuit zijn bedrijf Van Golen Collective. 

“Ik ben vaak onderuitgegaan. Meer dan 50% van mijn ideeën is volledig mislukt.” 

24. Eline Nagelkerke 

De inmiddels 17-jarige Brabantse Eline Nagelkerke heeft haar eigen webshop in worstenbroodjes (Worstenbrood van Nagelkerke) en bakt ze als de beste. En dat terwijl ze op piepjonge leeftijd begon! Haar ouders hebben een eigen bakkerij en wisten Eline te besmetten met het bak- en ondernemersvirus. In 2023 won ze zelfs de prijs voor het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2023 van Omroep Brabant. 

Naast haar werk volgt Eline de bakkersopleiding. Haar droom is om ooit een eigen bakkerij te starten en daarnaast misschien ijs te verkopen.  

25. Pien Bolk 

We sluiten dit rijtje met jonge ondernemers af met Pien Bolk. Zij maakte op 18-jarige leeftijd van haar hobby haar werk. Ze had altijd al een grote voorliefde voor sieraden maken. Waar ze eerst vooral sieraden maakte voor vriendinnen, startte ze na een tijdje haar eigen sieradenmerk Pien Pino.  

Inmiddels heeft Pien meer dan 45.000 volgers op haar Instagram-account en zijn haar sieraden in binnen- en buitenland verkrijgbaar bij allerlei winkels. Het begon met een eigen Instagram-pagina waarop ze haar sieraden liet zien, maar is nu dus uitgegroeid tot iets veel groters. 

Onze tips voor jonge ondernemers in spe 

Hoe maak je nu, net als deze 25 steengoede voorbeelden, een vliegende start als jonge ondernemer? Wat hebben deze jonge ondernemers gedaan om succes te behalen en hoe treed jij in hun voetsporen? Deze 9 tips helpen je om goed van start te gaan als kersverse ondernemer. 

1. Doe iets wat je leuk vindt 

In een onderneming gaat veel tijd en energie zitten. Belangrijk dus dat je een onderneming start die past bij je interesses en talenten! Kies geen onderneming omdat daar nu eenmaal geld in te verdienen is. Dan houd je het niet vol. Richt een onderneming op die past bij waar jij blij van wordt. Dan is het makkelijker vol te houden, ook als het tegenzit.  

2. Zoek ondernemers op van wie je kunt leren 

Als ondernemer ben je eigen baas. Je hebt dus geen leidinggevende die je bijstuurt of tips geeft. Dat maakt het extra slim om zelf een “mentor” te zoeken. Kijk of je een ervaren ondernemer kunt vinden tegen wie jij opkijkt. Denk aan: 

  • een familielid dat ondernemer is 
  • iemand die je op een ondernemersevent ontmoet 
  • een vriend van je ouders 
  • een businesscoach 
  • een andere jonge ondernemer die je via social media kent 

Zoek hoe dan ook iemand op met wie je kunt sparren, juist als je tegen dingen aanloopt. Dat helpt enorm om betere beslissingen te maken, kansen te zien en problemen goed op te lossen. 

3. Verdiep je in het ondernemerschap 

Er bestaan tegenwoordig talloze boeken, online cursussen, podcasts en blogs over ondernemen. Je hoeft niet een complete opleiding te volgen om bijvoorbeeld meer te weten te komen over online adverteren, belastingvoordelen, SEO-teksten of andere ondernemersthema’s. Veel kennis is ook al online te vinden. Blijf je in belangrijke thema’s verdiepen, zodat je een nog betere ondernemer wordt. 

Wist je dat je op Hostnet ook heel veel tips voor jonge ondernemers kunt vinden? Zo hebben we een blogserie over online adverteren, social media, SEO en ondernemen. Duik er vooral in om jouw kennis te verdiepen. 

4. Lees je in de regelgeving voor jonge ondernemers in 

Of je nu 60, 18 of 14 bent, elke ondernemer moet aan bepaalde regels voldoen. Denk daarbij aan de privacywetgeving en aan de verplichting om belastingaangifte te doen voor je bedrijf (tenzij je onder de kleineondernemersregeling valt). Lees je goed in deze onderwerpen in of vraag ernaar bij je ouders of bekenden. Dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.  

Houd er ook rekening mee dat voor ondernemers onder de 18 soms andere regels gelden. Zo mag je niet zomaar een zakelijke rekening openen voor je 18e. Vaak moeten je ouders dan mee tekenen. Ook mag je onder de 18 jaar niet altijd een pand huren. Soms moet je daarvoor 18 of 21 zijn.  

5. Wees niet bang om fouten te maken 

Ondernemerschap kent ups en downs. Dat hoort erbij. Houd je doelen voor ogen en ga niet bij de pakken neerzitten als een product bijvoorbeeld niet zo succesvol verkoopt. Misschien lukt het met een ander product wel. Soms maak je fouten, lopen dingen anders of moet je toch je bedrijf stopzetten. Dat is niet erg. Van elke fout leer je. Als iets niet goed gaat, helpt dat je om het de volgende keer beter aan te pakken. 

“Maak fouten, en maak ze zo snel mogelijk.” 

6. Zet kleine stappen en leg de lat niet te hoog

Je hoeft niet meteen all-in te gaan. Begin met kleine stappen die haalbaar voelen. Droom je van influencer worden? Start met je eerste filmpjes opnemen, en dat kan ook zonder professionele apparatuur. Wil je een webshop beginnen? Start met één product en met een eenvoudige gratis webshop. Later kun je het altijd nog uitbreiden. 

“Door klein te beginnen, blijft het ondernemen behapbaar en betaalbaar. Ook houd je zo nog genoeg tijd over voor je school of studie.” 

Bovendien zijn kleine doelen makkelijker te halen dan heel grote doelen. Als je maar genoeg kleine stapjes zet, kom je alsnog ver. 

7. Ga naar netwerkborrels en maak contact met andere jonge ondernemers

Klasgenoten die niet ondernemen, zullen je misschien niet altijd begrijpen. Dat maakt het extra leuk om met andere jonge ondernemers te sparren. Zij weten wat je doormaakt en lopen misschien tegen dezelfde dingen aan.  

Kijk of je via social media andere ondernemers kunt vinden met wie je een goede klik hebt. Of bezoek een netwerkborrel bij jou in de buurt. Het kan je zomaar waardevolle connecties opleveren. Dan kunnen jullie samen sparren over lastige ondernemersdilemma’s of andere dingen waar je tegenaan loopt. En wie weet kunnen jullie elkaar aan klanten helpen. 

8. Blijf tijd maken voor andere dingen dan je onderneming

Hoe geweldig leuk ondernemen ook is, voorkom dat je jezelf compleet verliest in het ondernemerschap. Blijf ook tijd vrijmaken voor andere belangrijke dingen, zoals je vrienden en familie, je school en vakanties. Je bent tenslotte maar één keer jong en een schooldiploma is en blijft heel belangrijk.  

Houd bijvoorbeeld een goede planning bij waarin je noteert welke uren van de week je aan je onderneming besteedt en welke tijd je reserveert voor schoolwerk of activiteiten met vrienden. Houd ook in proefwerkweken of tentamenweken meer tijd vrij om te leren. 

9. Verdiep je goed in de boekhouding en belastingen 

Jonge ondernemer Jelle de Groot benadrukt in Journalistiek en Nieuwe Media hoe belangrijk het is om je vooraf te verdiepen in boekhouding en belastingen. Als je dingen verkeerd of niet invult, kun je voor grote problemen komen te staan. Denk aan een hoge aanslag die je opeens moet betalen of een flinke boete.  

Zorg dus dat je precies weet hoe het qua belastingen ziet. Of schakel een boekhouder in als je dit zelf lastig vindt. Het kan ook helpen om een boekhoudprogramma aan te schaffen, zoals Exact Online, Moneybird of e-Boekhouden.nl. 

Wat zijn leuke bedrijfsideeën voor jonge ondernemers? 

Overweeg jij ook om als ondernemer aan de bak te gaan? Gaaf! Dit zijn een paar bedrijfsideeën voor (jonge) ondernemers in spe: 

  • een eigen webshop 
  • zelfgemaakte producten verkopen via Instagram of Marktplaats 
  • een YouTube-kanaal 
  • een affiliate website 
  • een blog waarop je samenwerkingen aanbiedt 
  • (bij)les geven of cursussen geven 
  • een cursussenbedrijf (bijvoorbeeld om online cursussen of e-books te verkopen) 
  • een webwinkel via bol.com (eventueel met dropshipping) 
  • een eigen foodtruck 
  • werk als freelancer (bijvoorbeeld virtual assistant, fotograaf, tekstschrijver of vormgever) 

Zelf een jonge ondernemer worden? Verdiep je ook in onze andere tips 

Ben je na dit artikel geïnspireerd geraakt om zelf als jonge ondernemer aan de slag te gaan? Gaaf! We helpen je graag op weg met nog meer ondernemerstips en inspiratie. Kijk vooral verder in onze Academy voor nog veel meer waardevolle kennis. Of spiek alvast bij deze interessante artikelen: 

Maar het allerbelangrijkste: toon – net als deze 25 jonge ondernemers – een goede dosis lef, laat je niet tegenhouden door vooroordelen en volg je passie. Als je dan ook nog doorzet, dan kun je meer bereiken dan je denkt. 

Veelgestelde vragen 

Kun je een bedrijf starten als je jonger bent dan 18 jaar?

Ja, je kunt je al bij de Kamer van Koophandel inschrijven als je jonger dan 18 jaar bent. Je moet dan wel voor grote beslissingen toestemming vragen aan je ouders of voogd. Dat is bijvoorbeeld nodig als je contracten wilt tekenen, een zakelijke lening wilt openen of geld wilt lenen voor je bedrijf. Ook moet je belasting afdragen over je inkomsten, net als ondernemers die wel meerderjarig zijn.  

Als je 16 of 17 bent, kun je soms een handlichting aanvragen. Dit betekent dat je zelf aansprakelijk wordt voor je rechtshandelingen en dat je dus geen toestemming van je ouders of voogd meer nodig hebt voor bedrijfsbeslissingen. Op de website van de KVK kun je meer lezen over ondernemen als minderjarige

Hoe te beginnen met ondernemen?

Als je wilt beginnen met ondernemen, start dit vaak met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Als je jonger dan 18 bent, moet je waarschijnlijk je ouders of voogd naar deze afspraak meenemen. Vervolgens kun je een eigen website starten voor je bedrijf en je zichtbaarheid op social media vergroten. Word bijvoorbeeld actief op Instagram, LinkedIn en Facebook. Of start met adverteren. Op die manier kun je de eerste klanten aantrekken voor je bedrijf.

Delen
Romy Veul

Romy Veul is een blogger, tekstschrijver en ambitieuze ondernemer met een oneindige nieuwsgierigheid. Het liefst zoekt ze dingen tot op de bodem uit en maakt ze complexe materie toegankelijk voor elke ondernemer. Met haar artikelen helpt ze jou op weg met praktische ondernemerstips, handige tools en meer.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.