Alles over hosting in 1 complete gids

Lysanne Hopman
leestijd
Alles over hosting in 1 complete gids

Ga je een webshop, app of website maken? Dan heb je naast een domeinnaam ook hosting nodig. Maar wat is het precies, welke hostingsoorten zijn er en welk pakket past het best bij jou? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in deze complete gids.

Wat is hosting?

Jij wilt vast weten wat de betekenis van hosting is. Hosting is een ruimte (bandbreedte) op een server (computer). Op de server sla je content op, zoals bestanden van je website, webshop of app. Maar je kunt er ook data op bewaren, hem als streamingdienst gebruiken en er apps op draaien. Je kunt hosting vergelijken met het huren van een appartement (ruimte) in een flat (server).

Hosting bestaat onder andere uit:

  • schijfruimte;
    Dit is de ruimte waar de inhoud van je website, e-mail of databases wordt opgeslagen.
  • rekenkracht;
    Dit is hoe snel de server taken die je website wilt uitvoeren, kan verwerken.
  • besturingssysteem;
    Dit is software waardoor de computer servertaken kan uitvoeren. Het besturingssysteem bestaat uit Linux (een operationeel systeem), Apache (een webserver), MySQL (een database) en PHP (programmeertaal).
  • (dataverkeer).
    Dit is de data die van en naar je hosting wordt verzonden.

Een database is een digitaal archief waarin informatie van je website wordt geordend en opgeslagen. Je kunt databases aanmaken, bewaren en opvragen.

Hoe werkt hosting?

Je website is een verzameling van bestanden. Deze staan op een server. Wanneer een bezoeker naar jouw website gaat, verstuurt de server bestanden naar de webbrowser van de bezoeker. Zo kan diegene jouw website of een specifieke webpagina zien.

Wat is een server?

Een server is een computer die onderdeel is van het internet. Het internet is eigenlijk een verzameling van computers die met elkaar verbonden zijn. In de meeste gevallen beheert een provider de server. Er zijn 3 soorten servers:

  • een webserver
    Op deze server draaien programma’s, zodat hier een website op kan draaien.
  • een opslagserver
    Deze server heeft een grote hoeveelheid aan opslagruimte.
  • een hoofdserver
    Op deze server draaien vaak meerdere servers.

Waarom heb je hosting nodig?

Je hebt hosting nodig als je een website gaat maken. Zo kunnen bezoekers de inhoud van je website bekijken. Ook heb je hosting nodig als je wilt e-mailen met je eigen domeinnaam. Al het e-mailverkeer wordt opgeslagen op je hostingpakket. Je bepaalt zelf of je e-mail op je pakket laat staan of het lokaal opslaat.

Het adres naar je website

Om ervoor te zorgen dat bezoekers je website bereiken en de inhoud zien, heb je een domeinnaam nodig. Een domeinnaam kun je vergelijken met het adres van je appartement in een flat. Zonder dat adres bereiken bezoekers je niet.

Je online adres

Wil je een eigen online adres waarmee je kunt mailen? Daarvoor heb je ook een domeinnaam nodig. Een domeinnaam bestaat uit een naam en een topleveldomein. Bij een provider, zoals Hostnet, kun je de domeinnaam checken op beschikbaarheid. Is hij vrij? Dan kun je ‘m registreren. Wil je meteen kijken? Check de beschikbaarheid in de onderstaande domeinchecker.

Wat is een hostingprovider?

Een hostingprovider is een organisatie die gespecialiseerd is in hosting. Hostnet is bijvoorbeeld zo’n provider. De provider maakt het mogelijk dat particulieren en bedrijven hosting kunnen gebruiken. Daarnaast zorgt hij voor het beheer en onderhoud aan de servers, zodat deze optimaal en veilig blijft. Jij hoeft hier dus niets voor te doen.

Een provider zorgt voor de veiligheid van de server. Je dient zelf een veilige website te maken.

Wat is een (web)hostingpakket?

Een (web)hostingpakket is een dienst waarmee je hosting afneemt bij een provider. Vaak biedt een hostingprovider diverse pakketten aan voor verschillende doelgroepen. Daarnaast is het meestal mogelijk om bij dezelfde provider ook andere diensten af te nemen, zoals een domeinnaam of een online werken-dienst.

Wat is een webhostingpakket

Welke soorten hosting zijn er?

Er bestaan verschillende soorten hosting, elk met zijn eigen functionaliteiten en prijs. Hoe duurder het pakket, hoe meer functionaliteiten (en support) je krijgt. Hieronder behandel ik 9 hostingsoorten.

1. Shared webhosting

Shared webhosting betekent letterlijk vertaald ‘gedeelde webhosting’. Je deelt samen met anderen een server. Iedereen krijgt dus zijn eigen stuk ruimte voor de hosting van een website, webshop of app. Je deelt de hostingkosten met elkaar, waardoor de prijs laag blijft. Op shared webhosting kun je meerdere websites plaatsen, mits ze onder hetzelfde domein vallen. Op deze hostingvorm kun je cms-software plaatsen, zoals WordPress, PrestaShop en Joomla!. Met deze software bouw je een website. Of je plaatst op de hosting je zelfgecodeerde website. Hiervoor heb je wel enige technische kennis nodig.

Shared webhosting wordt ook wel webhosting of website hosting genoemd.

Webhosting bij Hostnet

Bij Hostnet draait jouw website op een betrouwbare en snelle webserver met SSD’s (opslagruimte). Dankzij speciale clustertechnologie blijft je site stabiel bij piekbelasting. Daarnaast kun je switchen tussen PHP-versies en ben je beschermd tegen malware en softwarelekken.

  • 7 dagen per week persoonlijke support van technische experts
  • Veilige verbinding door gratis Let’s Encrypt Wildcard
  • Direct opgeleverd, zodat je gelijk kunt bouwen
Product

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Gratis Wildcard SSL
  • Zakelijke e-mail
  • Stabiel en razendsnel platform
  • Direct opgeleverd

Heb je geen technische kennis, maar wil je wel zelf een website maken? Kies dan voor Website Builder.

2. WordPress-hosting

WordPress-hosting is shared webhosting die speciaal is ingericht voor het hosten van een website met WordPress. WordPress is een cms waarmee je een website of webshop kunt opzetten en beheren. De software van WordPress is al voor je geïnstalleerd op de serveromgeving, zodat je direct kunt starten met bouwen. Ook bij WordPress-hosting zorgt de provider voor het technisch onderhoud van de server. Jij dient echter jouw website zelf veilig te houden door tijdig de software, thema’s en plugins te updaten.

WordPress bij Hostnet

Bij Hostnet profiteer je van dezelfde voordelen als webhosting, plus dat WordPress al voor je is geïnstalleerd. Zo kun je direct starten met bouwen. Ga je een website of blog beginnen? Kies dan voor WordPress-website maken. Maak je sites voor klanten? Dan raden we je WordPress Hosting aan. Hiermee bouw je in alle technische vrijheid.

  • Stabiel en razendsnel platform
  • Veilige verbinding door gratis Let’s Encrypt Wildcard
  • Direct opgeleverd, zodat je gelijk kunt bouwen

3. E-mailhosting

Met e-mailhosting maak en beheer je jouw eigen e-mailadres. Op de hostingserver worden alle uitgaande en inkomende e-mail bewaard. Je bepaalt zelf vanuit welk adres je mailt door een domeinnaam te registreren. Zo sta je contacten op een professionele manier te woord.

Let op: e-mailhosting is geen hosting voor een website. Als je dit wel wilt, dien je bijvoorbeeld shared webhosting aan te schaffen.

E-mail Hosting bij Hostnet

Bij Hostnet beschik je over een eigen Webmail waarin je mailt, je agenda bijhoudt en contactpersonen opslaat. Bovendien zorgen wij ervoor dat je mail spam- en virusvrij blijft, en dat je jouw favoriete e-mailprogramma als Outlook kunt gebruiken.

  • Gratis hulp bij het instellen, ook in het weekend
  • Eenvoudig in beheer
  • Spamvrije, veilige mail
Product

E-mail

Sta je contacten professioneel te woord. Via een e-mailadres onder je eigen domeinnaam.

  • Spam- en virusfilter
  • Gratis installatiehulp
  • Check altijd en overal je mail
  • Eenvoudig in beheer
  • Eigen Webmail-omgeving
  • Agenda en contactpersonen beheren

4. VPS

Wil je liever geen omgeving met anderen delen? Kies dan voor een VPS. VPS is de afkorting van ‘Virtual Private Server’. Op een server staan meerdere VPS’en die onafhankelijk van elkaar werken. Daarnaast krijgt elk zijn eigen resources toegewezen, zoals RAM (werkgeheugen) en CPU (rekenkracht).

Bij Hostnet heb je keuze uit:

  • Managed Hosting
  • een unmanaged VPS
  • Performance Hosting
VPS kiezen

5. Managed hosting

Managed hosting is een andere benaming voor een managed VPS. Dit is een hostingomgeving die is afgestemd op jouw wensen en ambities. Wat de naam al doet vermoeden, wordt de server voor je beheert. Daar heb je dus zelf geen omkijken naar.

Managed Hosting bij Hostnet

Onze technici voeren het serveronderhoud en de monitoring van je VPS uit. Zo zorgen we voor een optimale performance en voeren we updates tijdig uit. En het beheer van je sites? Dat doe je eenvoudig zelf met het Control Panel van Plesk.

Bij Managed Hosting zit SLA (Service Level Agreement) inbegrepen. Dit houdt in dat we 24 uur per dag, 7 dagen per week jouw VPS monitoren en samen met jou afspraken maken over de reactietijd wanneer zich een incident voordoet.

  • De optimale omgeving, afgestemd op je wensen en ambities
  • Geen omkijken naar monitoring en serveronderhoud
  • Passende technieken en functionaliteiten voor de beste performance
Product

Managed Hosting

Geniet van de beste performance voor jouw webapplicatie(s). Betrouwbaar. Stabiel. Flexibel.

  • Persoonlijke accountmanager en technici
  • Solide en razendsnelle server
  • Geen omkijken naar het serverbeheer
  • Afgestemd op jouw wensen en ambities
  • Uitgebreide features en technieken
  • 24/7 monitoring

6. Unmanaged VPS

Bij een unmanaged VPS heb je zelf de volledige technische vrijheid om je server te beheren. Het voordeel hiervan is dat je zelf de configuratie en het besturingssysteem kiest, en eventueel extra’s toevoegt zoals een back-up-systeem. Ook richt je ‘m zelf in door bijvoorbeeld je favoriete applicaties te installeren.

Unmanaged VPS bij Hostnet

Bij Hostnet geniet je van constante performance door het distributed storage cluster op het platform. Dataoverdrachten verlopen snel dankzij SSD’s (opslagruimte). Let op: bij een unmanaged VPS krijg je geen SLA.

  • Betrouwbare en krachtige servers
  • Volledige technische vrijheid
  • Maandelijks opzegbaar
Product

VPS Hosting

Geniet van de volledige controle en vrijheid. Over je razendsnelle en flexibele VPS.

  • 7 dagen p/w support
  • Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
  • Betrouwbare en krachtige servers
  • De nieuwste technieken
  • Eenvoudig uit te breiden
  • Direct aan de slag

7. Performance Hosting

Performance Hosting is ingericht op het leveren van de beste performance voor jouw website of -shop. Het is een hostingoplossing voor sites die shared webhosting zijn ontgroeid. Je krijgt een eigen VPS waarop je, afhankelijk van je pakket, 1 tot 5 websites kunt plaatsen. Daarnaast heb je geen omkijken naar het beheer. Dat doen wij voor je. Let op: Bij Performance Hosting zit geen SLA.

  • De beste performance voor jouw website of webshop
  • Wij regelen het technische beheer van je server
  • Simpel opschalen wanneer je business groeit
Product

Performance Hosting

Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

  • Eenvoudig opschaalbaar
  • De beste performance voor je site of shop
  • Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
  • Geen omkijken naar het technisch beheer
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Persoonlijke accountmanager en technici

8. Cloud hosting

Bij cloud hosting maak je niet gebruik van 1 fysieke server, maar van meerdere servers die samen in de cloud een cluster vormen. Hierdoor kun je de capaciteit flexibel uitbreiden. Bijvoorbeeld als je onverwachts meer bezoekersaantallen hebt. Hierdoor is de kans op downtime laag en blijft je site online.

9. Dedicated server

Tot slot bestaat er ook een dedicated server. Dit is een fysieke server die helemaal van jou is, jij bent de eigenaar. Dus alleen jouw websites zijn gehost op die server. Een dedicated server is ideaal als je volledige privacy, vrijheid, flexibiliteit en beschikbare middelen wilt. Dit is een ideale server voor banken, onderwijsinstanties of bedrijven die werken met gevoelige informatie.

Dedicated server

Welke hosting moet ik kiezen?

Nu je meer weet over de verschillende soorten hosting, vraag jij je vast af welke hosting je moet kiezen. Daar ga ik je bij helpen. Het is belangrijk om de onderstaande vragen in je achterhoofd te houden als je hosting kiest:

  • Verwacht ik veel of weinig bezoekers?
  • Wil ik zo min mogelijk downtime of ga ik akkoord met minder stabiliteit?
  • Hoeveel geld wil ik uitgeven?
  • Wil ik het serverbeheer zelf doen of uit handen geven?

– Ik wil een simpele website maken

Ga je een eenvoudige website maken en verwacht je (nog) niet veel bezoekers? Dan is shared webhosting geschikt, mits je wat programmeerkennis hebt. Het kleinste webhostingpakket is geschikt als je voor het eerst gaat starten met een site. Heb je geen kennis van techniek? Dan raden we je Website Builder aan. Wil je een webshop maken, maar wil je niet coderen? Kies dan voor Website Builder Plus.

– Ik verwacht veel bezoekers op mijn website

Denk je dat je veel bezoekersaantallen krijgt? Of heb je andere grootse ambities? Dan raden we je Performance Hosting aan. Zo ben je verzekerd van een optimale performance.

– Ik wil de goedkoopste hosting

Door goedkope webhosting te kiezen, dus shared webhosting, blijven de maandelijkse hostingkosten laag. Voor onze (WordPress) Mini Hosting betaal je slechts € 1 per maand.

– Ik wil een WordPress-website maken

Hoor je goede verhalen over WordPress en wil je dit cms gebruiken? Dan kun je een WordPress-website maken. Bouw je websites voor klanten? Dan is WordPress Hosting geschikter.

– Ik wil het serverbeheer zelf doen

Wanneer je op alle vlakken zelf de touwtjes in handen wilt houden, is VPS Hosting een geschikte dienst. Het serverbeheer en het samenstellen van je VPS regel je namelijk zelf.

– Ik wil geen tijd kwijt zijn aan het serverbeheer

Indien je geen serverkennis hebt of liever je kostbare tijd wilt besteden aan je business, raden we je een managed VPS aan. Wij zorgen dan voor het beheer van je server. Zo kun jij zorgeloos aan de slag met mooie projecten.

App-ontwikkelaar Mobiel Bekeken: “Wij doen waar we goed in zijn, dankzij een stabiele basis.” Lees verder.

– Ik wil zo veel mogelijk uptime

Zijn er te weinig resources beschikbaar op de shared webhosting-server? Bijvoorbeeld als een andere website plotseling te veel websiteverkeer ontvangt? Dan bestaat de kans dat jouw website offline gaat. Met een VPS heb je geen last van externe factoren en heb je zo veel mogelijk uptime.

– Ik wil meerdere websites beheren

Ben je van plan om meerdere websites te maken? Kies dan voor een (un)managed VPS of Performance Hosting. Ga je subdomeinen aanmaken? Dan volstaat shared webhosting.

Wat kost een hostingpakket?

De hostingkosten hangen af van welk pakket je kiest. Maar ook of je een domeinnaam registreert en/of je eigen e-mail aanschaft. Hieronder leg ik het voor je uit.

– Shared webhosting of WordPress-hosting

Maak je een kleine website en kies je voor shared webhosting of WordPress? Dan ben je maandelijks enkele euro’s kwijt.

– Een eigen VPS

Ga je voor een VPS? Dan ben je maandelijks meer kwijt. Dit is ook afhankelijk van welke dienst je kiest. De prijzen van een unmanaged VPS beginnen bij Hostnet vanaf € 7,50 per maand. Voor een managed VPS- of Performance Hosting-pakket raad ik je aan om contact op te nemen met een van onze accountmanagers via am@hostnet.nl of 020-7500801.

– Cloud hosting en een dedicated server

De kosten voor cloud hosting en een dedicated server durf ik niet exact te benoemen, omdat Hostnet dit niet aanbiedt. Je kunt er wel vanuit gaan dat je maandelijks tussen de tientallen en honderden euro’s kwijt bent, afhankelijk van de aanbieder.

Domeinnaam en e-mail

Wil je ook een domeinnaam registreren? De kosten zijn afhankelijk van voor welke provider en domeinnaam je kiest. Bij een .nl domeinnaam bij Hostnet ontvang je in het eerste jaar altijd een aantrekkelijke korting, daarna betaal je jaarlijks € 14. Ga je voor een .online domein? Dan betaal je het eerste jaar € 5, en daarna jaarlijks € 45. Check onze website voor alle kosten van domeinnamen die we aanbieden.

Wil je graag mailen met je eigen domeinnaam en een website? Goed nieuws! E-mail zit bij al onze hostingpakketten inbegrepen. Dus je hoeft alleen een domeinnaam en hosting aan te schaffen, en je kunt e-mail gebruiken. Indien je alleen e-mail wilt en geen website, kies je voor E-mail Hosting in combinatie met een domeinnaam.

Domeinnaam en email

De nadelen van gratis hosting

We adviseren je om niet te kiezen voor gratis websitehosting om een gratis website te maken. Het is fijn dat hosting gratis is, toch heeft het nadelen. Er wordt onder andere reclame op je site geplaatst die je er niet af kunt halen. Door deze reclame komt je site niet professioneel over. En dat is het laatste wat je als ondernemer wilt. Daarnaast zitten er vaak beperkingen aan gratis websitehosting. Je kunt bijvoorbeeld slechts een beperkt aantal pagina’s aanmaken, een handjevol functionaliteiten gebruiken of kiezen uit 10 webdesigns die je nauwelijks kunt aanpassen. Ook krijg je weinig tot geen support als je hulp nodig hebt. Tot slot is het vaak niet mogelijk om een eigen domeinnaam aan te schaffen, zodat er de naam van de provider achter je naam staat. Bijvoorbeeld ‘jouwnaam.provider.nl’. Hiermee kun je ook niet e-mailen.

Kan ik mijn eigen website zelf hosten?

Ja, je kunt je eigen website zelf hosten. Dit betekent dat je jouw locatie gebruikt om een webserver op te zetten. Het voordeel hiervan is dat je zelf de volledige controle hebt. Dit kan vanuit je huis met een computer en een internetverbinding.

Het is echter niet aan te raden om het bovenstaande te doen. Allereerst moet je jouw computer beschikbaar maken voor het internet en dient hij 24 uur per dag aan te staan. Anders is je website offline. Daarnaast moet je kennis hebben van server- en netwerkbeheer. Bovendien zijn de meeste internetverbindingen te beperkt en niet alle internetproviders maken het mogelijk dat je zelf een website host. Kortom, wij raden het niet aan.

De standaard voordelen van hosting bij Hostnet*

  • Je site blijft bereikbaar voor bezoekers door de automatische verlengingen
  • Gratis beveiligde https-verbinding via Let’s Encrypt Wildcard
  • Hosting die met je meegroeit als jouw business groeit
  • Eenvoudig beheer in je persoonlijke klantaccount
  • 7 dagen per week support op de hosting
  • Handige tips en tricks op ons blog

* Kijk voor alle specifieke voordelen bij onze hostingdiensten.

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet