Nieuws Opgelet: Phishingmail met 'Belangrijk bericht !'

Nieuws

Opgelet: Phishingmail in omloop met onderwerp 'Belangrijk bericht !'

Geplaatst op: 31-08-2021

Er is een nieuwe phishingmail in omloop die zogenaamd wordt verzonden door Hostnet. In de e-mail staat dat je jouw Mijn Hostnet-wachtwoord dient aan te passen. Dit is onjuist.

De situatie

De e-mail heeft als onderwerpsregel 'Belangrijk bericht !’. Het lijkt alsof hij wordt verzonden door onze ‘Administratie’, maar hij wordt echter verstuurd vanaf het e-mailadres:

  • Administratie@iinetbilliing.onmicrosoft.com

Hoe herken ik de phishingmail?

In de e-mail staat dat ‘uw klantenruimte evolueert’ en dat je het wachtwoord van jouw Mijn Hostnet-account dient aan te passen. Dit kan via de link ‘Consulteren’. Via deze link kom je terecht op een nagemaakte pagina waar je jouw logingegevens kunt invullen.

Advies

We adviseren je dringend om niet op de link te klikken. Zorg ook dat je de e-mail direct verwijdert uit je mailbox. Heb je toch op de link geklikt en je wachtwoord ingevuld? Wijzig dan dat wachtwoord voor alle accounts waarvoor je het gebruikt. Scan ook je computer op virussen.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van oplichting. In het geval van phishing worden mensen, vaak via e-mails, naar een kopie van een website gelokt. Hier vullen ze nietsvermoedend hun login- of betaalgegevens in. De fraudeur krijgt zo hun gegevens in handen, met alle gevolgen van dien. Phishingaanvallen kunnen zeer geavanceerd zijn opgezet. Doorgaans zijn ze dan ook lastig van legitieme berichten te onderscheiden.

Twijfel je of een mail van Hostnet afkomstig is? Neem dan altijd contact met ons op.  

Enkele tips tegen phishing

  • Vertrouw de afzender niet klakkeloos. Controleer altijd of de e-mail vanaf een betrouwbaar e-mailadres afkomstig is. Hostnet stuurt enkel berichten vanuit een adres dat eindigt op '(nieuws.)hostnet.nl'.
  • Laat je e-mailprogramma e-mailheaders weergeven. Hierdoor zie je vanaf welke server het bericht wordt verzonden en via welke servers het bericht bij de ontvanger aankomt.
  • Kijk in de e-mailheaders of er een 'return-path' en/of 'envelope-from' aanwezig is met een e-mailadres dat eindigt op '(nieuws.)hostnet.nl'.
  • Klik niet zomaar op een link in een e-mail. Beweeg met je muis eerst over de link. Je ziet dan het webadres waarnaar de link verwijst. In phishingmails is dit een erg onbetrouwbaar adres.
  • Let op spel- of taalfouten. Als een e-mail veel fouten bevat, is het vaak geen legitieme e-mail.

Meer nieuws van Hostnet

Let op: backdoor in thema’s en plugins van AccessPress Themes

Gebruik je een AccessPress-plugin of -thema op jouw WordPress-site? Mogelijk bevat de plugin of het thema een backdoor. Lees verder voor meer info.

Nieuw: maak een professionele site met Website Builder

Wil je een professionele website, maar heb je geen technische kennis? Dan is onze nieuwe dienst Website Builder iets voor jou. Start nu de gratis proefperiode.

Openingstijden rondom de feestdagen

Rondom de feestdagen heeft onze Klantenservice aangepaste openingstijden. Bekijk de tijden in dit nieuwsbericht.

Nieuw in Mijn Hostnet: tweestaps-authenticatie

Voortaan is het inloggen op Mijn Hostnet nog veiliger. In dit bericht leggen we je alles uit over het inloggen met tweestaps-authenticatie.